Anonim
Cullinan Studio проектира "отпушена" къща с пропуски, които да пуснат на светлина

Лондонското студио за архитектура Cullinan Studio е построило къща в Амершам, Англия, което го е разделило на секции, за да може светлината да наводни интериора му през остъклените пролуки.

Наречена къща Push-Pull, тя има отворен и лек интериор, докато екстериорът остава в съответствие с защитената жилищна архитектура на изкуствата и занаятите от 30-те години на района.

Image

Тази визуална приемственост беше съчетана със съвременни методи на строителство. Push-Pull House е направена от конструкция от напречно ламиниран дървен материал (CLT), която е проектирана в сътрудничество със специалистите по дървен материал Eurban.

Взимайки тези здрави структури за изкуства и занаяти като отправна точка, студио Cullinan взе традиционна форма на къщата и я раздели на три части.

Image

Симетричната основна форма на дома е разделена на две и сега се чете като две едноцветни форми, прорязани от антре и стълбище.

Наред с тези две форми, покривът на покрива продължава да се наклонява надолу, за да създаде голяма, отворена за живеене кухня, кухня и трапезария с остъклен ъгъл с изглед към градината.

Image

"Клиентите наистина се интересуваха от усещане за лекота вътре, така че това доведе до подхода", заяви ръководителят на практиката Роди Лангмюр пред Dezeen.

„Простата маса се натиска и издърпва в пряка реакция на настройката, внасяйки слънчева и дневна светлина.“

Image

Основният обем е разделен на четири около централното входно пространство, като помещенията заемат всеки ъгъл. На нивото на приземния етаж това включва плътно, работилница и сервизно помещение. На нивото над една спалня седи във всеки ъгъл.

„Вътре има по-голяма пространствена сложност, по-голяма плавност, което се изразява в отскачане на светлината през секцията от прозорци на високо ниво“, каза Лангмюр.

Image

Отвореността на „разкъсванията“ между всеки блок, комбинирана със стъклени балюстради, насърчава визуалните връзки на нивата на дома.

Вътре структурата на CLT на дома е оставена изложена и заедно с белите стени осигурява ярък контраст на тъмната тухла и облицовката на екстериора.

Image