Anonim
Image Layan увива Light House в екран от осветени метални дискове

Динамичен екран от осветени, въртящи се поликарбонатни дискове предпазват горното ниво на този дом в Мелбърн, завършен от Layan за директора на местната практика за проектиране на осветление The Flaming Beacon.

Layan е разширил и обновил вилата на работниците, защитени от наследство, за да създаде Light House. Студиото в Мелбърн добави нови пространства отзад и над оригиналната структура и въведе централен двор, който да внесе светлина и вентилация дълбоко в дома, като същевременно запази оригиналните стаи отпред.

Image

Тъй като клиентът беше директор на студио за дизайн на осветление, светлината беше разгледана изключително внимателно в рамките на проекта.

"Осветлението за този проект беше разгледано повече от повечето и клиентът работи внимателно при избора и проектирането на осветителната система и обзавеждането", обясниха от архитектурното студио.

Image

Ключова част от тази стратегия беше инсталирането на екран около спалнята на горното ниво, изграден от общо 907 поликарбонатни диска, прикрепени към 67 въртящи се стоманени тръби.

„Екранът предостави и възможност не само да модулира характера на светлината през цялата година, но и да се превърне в основното осветено пространство през нощта за вътрешните пространства“, обясниха архитектите.

Поставено обратно от предната част на дома, за да се сведе до минимум визуалното му въздействие върху района, това ново горно ниво, подобно на фенер, осигурява ярък контрапункт на по-интимните пространства на долното ниво.

През деня въртящият се екран хвърля шарки на сянка в интериора, а през нощта отделните ниско ниво на светодиоди, разположени във всеки диск, се включват, за да осветят интериора.

На нивото на приземния етаж голямо жилищно, трапезарно и кухненско пространство обгражда двора, като в задната част на къщата има повече частни жилищни и студийни пространства с изглед към малка градинка.

„Различните жилищни пространства бяха ориентирани около централния двор, за да се възползват изцяло от естествените му светлинни и вентилационни предимства“, казват от студиото.

„Плъзгащите се врати с пълна височина, играят важна роля за улесняване на контрола на обитателите на сградата над вентилацията на напречния поток.“

Image

Две спални са разположени в предната част на дома в оригиналната структура на къщичката на работника, отваряща се на веранда и градински пространства.

Приземният етаж черпи от оригиналността на сградата с тънки бели остъклени тухли и облицовка на интериора от американски дъб.

Image