Anonim
Image SERA разширява Portland Playhouse със сграда, обвита в стъкло и овъглено дърво

Американското студио SERA Architects ремонтира 115-годишна църковна сграда и създаде съвременно допълнение за създаване на нестопанска театрална компания в Орегон.

От 2008 г. в Портланд Плейхаус функционира от някога свободна църква в градския квартал Кинг. В ранните дни групата се спря с разтегателен диван и други решения за смяна.

Image

През 2011 г. общинският съвет реши, че църквата не може да се използва като театър, като ефективно спира спектаклите там. Последваха преговори и в крайна сметка градът получи специално разрешение за ползване на сградата.

Групата за сценични изкуства не само възобнови операциите си, но и предприе проект за подобряване на съоръжението с площ от 6500 квадратни метра (604 квадратни метра).

Image

„Със сигурен дом в ръка, Playhouse предприе план за преобразуване на остарялата сграда в напълно посветен театър“, казаха от местното студио SERA Architects, което работи по проекта със значително намалена такса.

Работейки на про-боно основа, архитектите си сътрудничиха с нестопанска организация за определяне на програмните нужди, естетически предпочитания и стратегии за растеж.

Image

Те създадоха схема, която призовава за основен ремонт на сградата на църквата и изграждане на малко разширение за репетиции, обществени срещи и изработване на комплекти. Екипът също проектира външен компонент за бъдеща фаза.

Добавката от 1500 квадратни фута (139 квадратни метра) придава на театралната компания съвременно лице. Остъклена стена определя предната кота, осигуряваща гледка към ефирна многофункционална стая и ангажираща сградата с квартала.

Плъзгащите се стъклени врати позволяват на интериора да се влива във външен двор - момент, който помага "символично да заздрави връзките с общността".

Други фасади са увити в лиственица, която е овъглена с помощта на shou sugi ban, древна японска техника. Тъмният дървен сайдинг контрастира със светло тонизираната външност на църквата.

„Сградата създава ин-ян диалог между изрисуваната с бяла църква, докато светлият обем на интериора служи като гостоприемна среда за репетиции и срещи в общността“, се казва в студиото.

Вътре в новата структура минималистичният дизайн помогна за по-ниски разходи, като същевременно удовлетвори функционалните нужди и гарантира комфорта. Нискотехнологичните и пасивни дизайнерски елементи, като светлинни светлини, спомагат за намаляване на консумацията на енергия и на сметките за комунални услуги.

Image

До добавката е църквата, която датира от 1904 г. Външните стени са пребоядисани, а покривът е подменен.

Основни промени настъпиха на закрито, където пространства, подобни на warren, се отвориха, за да създадат по-добър поток през историческата сграда. Бяха инсталирани и нови системи за отопление, охлаждане и електричество.

Image

Общественото лоби получи ново бюро за билети, концесионна зона и бани, неутрални по отношение на пола. Театърът, който разполага с до 90 души, е проектиран да бъде изключително гъвкав.

„Основното пространство за изпълнение е проектирано като театър с черни кутии, което дава възможност на артистите да конфигурират сцената и местата за сядане по желание“, заяви екипът. "Задната половина на сградата включва студио за сценография."

Image