Архитектура

El Sindicato изгражда мъничка Casa Parásito на покрива в Еквадор

El Sindicato изгражда мъничка Casa Parásito на покрива в Еквадор
Anonim

El Sindicato изгражда мъничка Casa Parásito на покрива в Еквадор

Еквадорското студио El Sindicato Arquitectura е построило 12-квадратни паразитни структури на върха на сграда в Кито.

Casa Parásito, което в превод означава Паразитна къща, заема малко пространство на покрива на съществуваща сграда, разположена в квартала Сан Хуан на столицата на Еквадор.

Къщата, която се прикрепя към плочата на съществуващата конструкция чрез стоманени основи, се състои от баня, кухня, легло, склад и място за хранене, работа и общуване, всичко в рамките на своя отпечатък от 12 квадратни метра.

Подобно на много други паразитни жилища, тя разчита на приемащата сграда за подкрепа или услуги.

"Casa Parásito е минимален дизайнерски обект, фокусиран върху решаването на основните нужди за обитаване на човек или млада двойка", казва El Sindicato Arquitectura в описание на проекта.

Студиото избра конструкция от дървесина A-frame, която позволява открито пространство вътре, за да се възползва максимално от ограничената площ. „Неговата концепция идва от търсенето на оптимално пространство за живот според дейността, която извършваме“, добави тя.

На приземния етаж се разпределя правоъгълна отворена зона за различни дейности, като в краищата са подредени допълнителни функции като кухненски плот, баня, легло, склад и работно бюро. Леглото е разположено на повдигната платформа, запълваща таванско таванско помещение отгоре.

„Утилитарните пространства, съседни на правоъгълното ядро, са в рамките на триъгълници и ромбоиди“, продължи студиото. "Тези геометрии, освен че съдържат собствената си активност, предлагат стабилност на цялата структура."

Голям триъгълен прозорец изпълва северната фасада, което позволява изобилие от естествена светлина вътре и гледка към околния град, както и вулканите Котакачи, Имбабура, Монданда и Каямбе.

Междувременно матираното стъкло фронтира южната фасада, за да предложи осветление и вентилация, като същевременно запазва поверителността на жителите от съседите. Източната и западната страна, които получават пряка слънчева светлина през цялата година, са увити в стоманени панели, за да блокират пряката слънчева светлина.

Вътре стените и подовете са облицовани с ориентирана дъска от нишки (OSB). Студиото остави 12-сантиметрова пропаст между дървената облицовка и металната конструкция, която е запълнена с кокосови влакна като изолационен материал.

Обзавеждането се поддържа просто и пестеливо, включително дървено бюро и малка маса за хранене и столове.

El Sindicato Arquitectura възнамерява Casa Parásito да даде пример за бъдещи разработки.

"Въпреки че е възможно да се изгради проектът в градски или селски парцели без съществуващи конструкции, в идеалния случай неговото изграждане трябва да се извърши върху покрити с недостатъчно използвани градове, които са структурно здрави", каза екипът.

„Сгради, в които човек може да се свърже със съществуващите мрежи за вода, отпадъци и електричество“, добави той. "По този начин можем да допринесем за уплътняването на града от много малък мащаб, с минимум икономически инвестиции и използване на ресурси, както и да допринесем за опазването на архитектурното наследство."

Проектът следва редица други паразитни структури с примери, включително експериментален корпус за бездомни и дървена колиба във формата на къща, прикрепена отстрани на хотел.