Архитектура

Бели бетонни капаци пред бразилската университетска сграда

Бели бетонни капаци пред бразилската университетска сграда
Anonim

Бели бетонни капаци пред бразилската университетска сграда

Покрита улица пресича тази нова сграда на университетския кампус в Северна Бразилия, проектирана от Rede Arquitetos, Croquis Projetos и Neudson Braga, осигуряваща засенчена и ветрена зона за студентите да социализират между часовете.

Сградата разширява университетския кампус на Универсидада до Сеара (UFC) в бразилския град Кратес с класни стаи, лаборатории, офиси и гъвкави пространства. Това е втората структура, изградена върху новия кампус и е част от по-голяма схема за развитие на UFC.

Три архитектурни студия сътрудничеха върху дизайна. Екипът беше съставен от архитект Нодсон Брага, с фирми Rede Arquitectos и Custodio Santos Arquitetura, известен преди като Croquis Projectos.

Много аспекти на дизайна бяха обусловени от сухия климат на региона. Екипът използва няколко стратегии, за да спомогне за поддържането на сградата хладно, включително използването на бял бетон за екстериора, големи завъртащи се бързи ходила на фасадата и екраниране на определени зони с шарени бетонни блокове за подобряване на въздушния поток.

Централният гръбнак, който прорязва сградата, помага на студентите, преподавателите и служителите да се движат, без да е необходимо да излизат навън. Пространството без колони беше постигнато, като между всяка половина на сградата имаше леки стоманени ферми.

"Структурата на крилата е от стоманобетон и от стомана в покритието на централната празнина и модула за съвместно съществуване, без стълбовете да прекъсват вътрешния маршрут", заяви екипът в описание на проекта.

Концептуално архитектите свързваха два „образователни тома“ със събирателна площ между тях. Двата блока образуват форма на куче-крак, състояща се от блокове от класни стаи, организирани по две групи успоредни коридори, които се пресичат под неправилния ъгъл.

Мястото за срещи на тези томове е пространство с двойна височина, тук са разположени удобства за студенти като кафене и печатница, заедно с покрито събирателно пространство. Според проектантския екип тази зона "се обръща към външната страна на сградата, с програма без определена употреба".

Отворените стълбища водят до горното ниво, където циркулационните мецанини и мостове осигуряват достъп до повече класни стаи и офиси.

Класните стаи и другите програмни пространства, които се изпълняват, се връщат от ръба на сградата, за да се избегнат отблясъци и прегряване в интериора. Бетонни сенници с двойна височина, поставени под различни ъгли, оформят фасадата и скриват механичното оборудване на сградата.

В зоните, които имат прозорци директно на открито, архитектите са ограничили размера на отворите, създавайки малки перфорирани отвори, вместо да използват големи стъклени пространства.

Белият бетон, основният материал на сградата, е оставен изложен в повечето пространства. В цялата сграда се осигурява просто и функционално обзавеждане, заедно с рендета и малки градини, които осигуряват растителност дори на закрито.

Други наскоро завършени образователни съоръжения включват нов кампус в град Агуаскалиентес, който осигурява на студентите гъвкави пространства в буйния двор в сградата. Архитектът Даниел Делгофе също е завършил нова сграда за цирково училище в Белгия, като предвижда места за акробатична практика в преоблечена котелна къща.