Anonim
Image

Светещи светлинни фарове осветяват Deloia Residence от Salmela Architect

Американската фирма Salmela Architect завърши втората си комисия за семейство в Дулут, Минесота: едноетажна резиденция с изглед към езерото Superior, изпъстрена с геометрични прозорци.

Студиото, също със седалище в Дулут, е подслушвано от клиенти, за които преди това са проектирали селска резиденция. „Решавайки да се премести в град Дулут, нашият клиент закупи обширна партида с далечни гледки към езерото Superior през дърветата през есента и зимата“, казва Salmela Architect в описание на проекта.

Image

Резиденцията на Делоя е съставена от три различни обеми, свързани чрез остъклени коридори. Архитектите създадоха два двора, разположени между затворените площи, което им придава различни климатични характеристики.

Единият двор е с лице към предната част на къщата и е защитен от суровите ветрове, които понякога удрят мястото. Другият гледа на изток към езерото Superior и е изграден около бяла зидана камина. Остъклената пешеходна пътека, която ги разделя, позволява непрекъсната гледка от предния вход към езерото отвъд.

Image

Разделянето на всеки от тези дворове позволява на жителите да ги използват в най-различни условия. "Отличителният микроклимат на всеки двор предоставя широки възможности за прекарване на времето на открито, въпреки динамичното време в региона", казаха архитектите.

Първият обем се намира вляво от главния вход, до който се стига по каменна пътека, пресичаща предната поляна. Съдържа гараж с две коли за жителите.

Image

След това Salmela Architect раздели основната програма на дома в дневни и нощни зони. Кухнята, трапезарията и развлекателните помещения са разположени в по-големия обем на север, срещу трите спални в дома, които са групирани заедно.

Три кубчета стърчат от покрива над кухнята с отворена концепция, хол и трапезария. Остъклени от две страни, те внасят естествена светлина в пространството и могат да бъдат отворени за осигуряване на естествена вентилация.

Image

„Големите отвори на прозорците са с множество изгледи, а квадратните вентилационни възли и клишери създават много функционална комбинация от пасивна и активна вентилация, осигурявайки много здравословно качество на въздуха през цялата година“, според Salmela Architect.

Друго подобно прозорче се намира над коридора, който разделя спалните. „Клиристките светлинни кутии игриво привличат допълнителна светлина в центъра на къщата“, допълват архитектите.

Image

Домът с площ от 2800 квадратни фута (260 квадратни метра) е облечен в дървени сайдинг дъски, боядисани черно и бяло. "Дълбоките стройни стрехи на плоските покриви служат на двойната функция за контрол на нивата на светлина и пасивна печалба от топлина през лятото, като същевременно защитават и боядисаната дървесина от дъжд и сняг", каза Салмела Архитект.

Когато процесът на проектиране е бил в ход, собствениците са разкрили дървен павилион, който са изработили по време на занаятчийски клас по дървообработка, но никога не са били сглобявани. Салмела включи това в обширния заден двор на дома, като контрапункт на ортогоналното масиране.

Image

"Дървесината беше съхранявана и донякъде забравена до осъзнаването, че този павилион ще направи подходящ контрапункт на къщата", заяви екипът.

"Откриването и повторното присъствие на тази структура беше една вълнение както за клиента, така и за архитекта. Това лято дъщерята на клиента беше омъжена под прикритието на павилиона."