Anonim
Image

Отворите за отвори свързват читалището и детската градина в Кеймбридж

Прозорците с отвори с ярко оцветени рамки, висящи спираловидни стълбища и водосточни улуци са сред закачливите щрихи, които MUMA Architects е включила в това читалище в Кеймбридж, Англия.

Лондонската практика подредила читалището и детската градина около озеленен двор, който осигурява сигурна детска площадка за децата без нужда от огради.

С място за 100 деца ниско разположените детски сгради образуват три страни на двора на Полето на Стори.

Читалището, със залата с висок таван и капацитет за 180 души, оформя свързващата четвърта стена и обгражда входната тераса на запад.

Fieldy's Field е възложена от Университета в Кеймбридж да обслужва Eddington, нов квартал в северозападния Cambridge Development, който включва основно училище, настаняване на следдипломни студенти, домове за университетски и колежански работници и пазар.

Общественият център беше планиран съгласно кратко представяне чрез консултация с общността. Със спортни съоръжения, които вече се намират наблизо, местните хора поискаха да се съсредоточи върху изпълнителските изкуства. С високите си тавани основната зала формира централната точка на центъра, както визуално, така и програмно.

"Обемът на основната зала позволява променлива акустика, която може да се регулира, за да отговаря на събития, вариращи от камерна музика до екрани на филми, като височината му е критична за постигане на пасивно проветриво, акустично атенюирано пространство", обясняват архитектите в изявление.

Image

Квадратните греди в бледо дърво, което допълва пясъчната тухлена зидария, поддържат тавана с тройна височина. Спирално стълбище, подобно на лента, осигурява достъп до третия етаж.

Центърът включва също заседателни зали, офис и кухня, както и място за съхранение.

Image

Посетителите влизат в центъра чрез фоайе, което има собствено градинско пространство вътре в двора. Външна градина обгражда едната страна на основната зала, а стената е изградена от югоизточния ъгъл на комплекса.

Голяма кръгла дупка и няколко други по-малки са вградени в зидарията на оградената градина, хвърляйки шарки от светлина по стените и засаждайки цветни лехи с вълнообразни дъски.

Надвисналият покрив осигурява подслон на открито при мокро време. Изпускателен чучур, който се простира навън и над каменен кладенец, води до канал, издълбан във вътрешния двор, за да образува водна характеристика.

Покривът се простира навън и около трите страни на прилежащите детски сгради, образувайки обител, обърната към игралното оборудване и озеленени градини. Заедно с пясъчната палитра от тухли, тази архитектурна особеност е фин кимване на църковната история на много колежи в Кеймбридж.

Image

Заедно с покрита игра, обителта осигурява път за циркулация на открито за класни стаи без детски коридор.

Image

Вътре са монтирани големи прозорци във формата на кръгове, триъгълници и квадратчета в основни цветове. Первазите на прозорците се удвояват като седалки, а ярките им форми могат да се използват като импровизирано и забавно учебно помагало.

Малките прозорци на прозорците, поставени на различна височина в другите стаи, позволяват на децата да вървят навън и едно в друго. Издълбаните каменни седалки в центъра на детската площадка продължават мотива, както и кръглите перфорации в ъглови тавани на детски стаи.