Anonim
Image

Кутиите от дърво и стъкло съдържат двойка резиденции на норвежки хълм

Норвежкото студио Reiulf Ramstad Architects подреди жилищните площи на тези два дома в купчина от бетон, дървен материал и стъклени кутии, които се простират от стръмно наклонен обект в предградието на Осло.

Image

Къща "две в едно" е разположена на предизвикателна площадка в края на задънена улица в квартал Екеберлия в предградията на Осло в Хьовик.

Местната фирма Reiulf Ramstad Architects беше поканена от частен клиент да разработи предложение, което да може да помести две резиденции в една сплотена структура.

Image

Семейството на собственика заема една от къщите, а другата е разработена за продажба. По-малък апартамент в мазето осигурява място за гости или деца, тъй като станат достатъчно възрастни, за да живеят независимо.

Развитието се придържа към терена под билото на хълма, като неговата стройна ректалинейна форма е ориентирана към югозапад.

„Сградата се издига от склона, за да осигури най-доброто изложение за осветление и гледки от къщата с минимален отпечатък“, казаха архитектите пред Dezeen.

Проста, правоъгълна форма беше избрана още в началото на проекта, за да я придаде подценяване на присъствието в пейзажа. Бетонна основа поддържа обшит с дърво обем, който излиза от склона, за да намали допълнително отпечатъка на сградата.

Бетонният обем също подчертава връзката между земята и дървените фасади отгоре, които отекват тоновете на околните широколистни дървета.

„Материалите са внимателно подбрани, за да издържат на грубия норвежки климат и за да се осигури красива падина в сиво с течение на времето“, казаха от студиото.

„Хрупкавите прозорци, рамкирани от стройна черна стомана, добавят към красивата палитра от зимни тонове и оформят много кокетна и елегантна фасада.“

Image

Сложно оборудване за 3D сканиране беше използвано за картографиране на терена и осигуряване на сградата плътно прилепнала към стръмния терен.

Основните жилищни пространства и за двата дома са разположени на приземния етаж, който е облицован от двете страни с ленти за остъкляване, които осигуряват гледка към пейзажа и включват врати, отварящи се към частни градини.