Anonim
Image

Moon Hoon използва диагонални греди, за да прикрепи къщата с подредени кутии на остров Джеджу

Южнокорейският архитект Муун Хун е завършил бетонна къща на остров Йеджу, включваща конзолни кутии, подредени една върху друга и подплатени с диагонални стоманобетонни греди.

Image

Moon Hoon проектира сградата за парцел на най-големия остров в Южна Корея, който се намира на юг от Корейския полуостров и е популярна ваканционна дестинация.

Тропическият климат на острова, атрактивните плажове и буйната растителност привличат много посетители, но местоположението му също означава, че е изложен на променливо време и силни ветрове, които влияят на местната архитектура.

Image

Офисът на Сеул на Moon Hoon първоначално предложи обикновен едноетажен имот, наподобяващ бункер, който отговаря на искането на клиента за дом, подходящ за личния им начин на живот.

По-късно обаче клиентът промени мнението си и поиска по-отличителен дизайн, което подтикна студиото да замени скромната структура, информирана от традиционните домове на Джеджу, с много по-изразителна сграда.

На мястото на ниско разположената къща студиото създаде триетажна сграда, наречена Simple House, която съдържа здрави бетонни обеми, обозначени с дъска, разположени вертикално и под ъгъл, за да се възползват максимално от наличните гледки.

Image

Отворите в краищата на всяка секция са изпълнени с остъкляване, за да се улови дневна светлина и гледка към околността.

В отговор на необходимостта от по-уникална естетика и за да предпазят уязвимата структура от сурово време, архитектите добавиха диагонални скоби, които свързват ъглите на кутиите.

„Издигнатите къщи сега се хвалиха с много присъствие, но се нуждаеше от нещо повече, за да му придаде отчетлив характер“, обясни студиото в изявление.

"Тогава силният вятър и дъждът започнаха да пропукват подовете и бавно триетажният и въртящ се дом се появи. Прекалено много вятър създава гадене и безпокойство. Трябваше да се направи нещо, така че обвързващите структури между крайните точки към други точки . "

Image

Окончателната слоеста композиция осигурява използваеми пространства на открито на покривите на долните нива, които са достъпни от жилищните зони на всеки етаж.

Мястото за хранене ал-фреско е разположено извън кухнята на първия етаж, с малка градина и вътрешен двор от противоположната страна. Друга градина и тераса с място за джакузи са разположени на нивото по-горе.

Image

В центъра на сградата е празно място, съдържащо усукващо дърво стълбище, облицовано с вградени рафтове за книги. Покривна светлина в горната част на това циркулационно пространство позволява дневната светлина да се филтрира надолу през различните нива.

Прозорче и остъклена врата, водеща към вътрешния двор на първия етаж, също засилват връзката между стълбището и навън.

Image

На приземния етаж има вход, затворен под надвисналия обем отгоре, както и игрална зала и резервна стая, използвана като домашен фитнес в двата края на удължения му план.

Стълбите се изкачват на първи етаж, в който в едната част са разположени кухня и трапезария, а от другата има място за фоайе. Тоалетна се притиска в ъгъл до стълбите, като кривата стена я отделя от кухнята.

Image

Горният етаж съдържа главната спалня и баня от противоположните страни на стълбището. Спалнята е обградена от остъкляване на пълен ръст и врати към тераси от две страни.

Image

Външно стълбище води от джакузито на вътрешния двор към голяма тераса на покрива, облицована със стъклени балюстради, която осигурява панорамна гледка към дървета и съседните покриви.