Anonim
Image

Остъклените ъгли се отлепват назад, за да позволят морски бриз в къщата на Кейп Таун на Малан Ворстър

Жилищните пространства на тази морска къща в Кейптаун са облицовани с плъзгащи се стъклени стени, които могат да бъдат изтеглени настрани, за да свържат интериора с поредица от външни палуби, вътрешни дворове и балкони с изглед към океана.

Image

Clifton House е проектирана от местната архитектурна фирма Malan Vorster за обект в предградието на Клифтън, който следва брега на Атлантическия океан и е популярно място за джоги и пешеходци, търсещи отлична гледка към океана.

Големият крак на района повлия на решението да се създаде сграда, която предлага по-отличително присъствие на улицата от затворените фасади и високите гранични стени, често срещани сред съседите.

Озеленяването на нивото на улицата внася малко зеленина в градската обстановка, докато поетапното подреждане на обеми и фасадни елементи отразява пропорциите на сградите от двете страни.

Разбивайки надморската височина на участъци с различни материали, архитектите се стремяха да намалят общата визуална маса на сграда, която се простира на няколко етажа, за да се възползват максимално от наличните гледки.

Image

"Дизайнът има за цел да разруши строителната маса с по-малки обеми и да изрази по-тънки конструктивни елементи като подови плочи, като по този начин създаде органично подреждане на строителни компоненти", обясниха от студиото.

Големи гаражни и битови помещения се помещават зад пълни с камъни стени от габиони, които постепенно ще изчезнат зад зеленината, предназначена да даде на тази кота по-мека и естествена естетика.

Image

Апартамент за гости е разположен над стените на габиона на първия етаж, където стената от кедър покрива прозорец, който гледа отвъд пътя към морето отвъд.

Двата етажа над гаража и апартамента за гости са разделени в три бетонни тома, описани като "обекти, подобни на камъни, кацнали на хълма".

Тези чугунобетонни форми, в които се намират основните жилищни площи и спални, са свързани с атриум с двойна височина, съдържащ стълбище и асансьор.

Image

Остъклените кутии, увити в кедрови щори в двата края на най-горния етаж, обграждат бани, които светят отвътре през нощта.

Плъзгащите се стени позволяват спалните на последния етаж и дневните и трапезарните помещения да се отварят към открити пространства, които оптимизират северното изложение на обекта, както и осигуряват гледка към морето.

Image

Надвесните секции на покрива предпазват интериора от нежелано слънчево усилване, докато автоматичните екрани се спускат, за да засенчат остъклените фасади, когато е необходимо.

Стъпалата камъни водят от кухнята през езерце към зеленчукова и билкова градина. Механично задействаният прозорец на крилото, който облицова предсърдието, може да се повдигне, за да позволи на охлаждащите бриз да достигат до интериора през лятото.