Anonim
Image

Сини и жълти перки обвиват скулптурна академична сграда в Чикаго от JGMA

Наклонените стени, покрити с цветни жалузи, определят тази градска сграда за университета в Североизточен Илинойс от архитектурната фирма JGMA, която седи до главна магистрала.

Image

Съоръжението El Centro е част от градски сателитен кампус, създаден от Университета в Североизточен Илинойс (NEIU), за да помогне на общността на латиноамериканците.

Заемаща бивш индустриален обект в квартал Avondale в Чикаго, сградата е разположена до главна магистрала и близо до железопътната линия на метрото. Очаква се проектът да помогне за по-голямо развитие в района, който има голямо население от латиноамерикански произход.

Image

"Тези ключови компоненти на общността и инфраструктурата ще подкрепят кампуса, тъй като той се развива, което от своя страна ще насърчи района да стане по-приятен за бизнес, пешеходци и велосипеди", казва JGMA, местно студио, ръководено от архитекта Хуан Габриел Морено, който е роден в Богота, Колумбия.

Отпечатъкът на сградата, който е хлабаво Г-образна, отговаря на неправилната геометрия на обекта. Северната кота е изправена пред паркинг, а южната и западната фасади са с изглед към оживена автострада.

Image

Скулптурна форма, сградата със стъклени стени е обвита във вертикални жалузии, боядисани в синьо и златисто, официалните цветове на университета. Ъгловите перки осигуряват защита от слънцето и шумоленето на преминаващи автомобили.

"За разлика от билборд, архитектурата отстоява присъствието си не чрез безсрамна реклама, а чрез усукващи се покривни форми и смелите училищни цветове на NEIU, изпъкнали върху вертикалните жалузи, ритмично изредени по фасадите на сградата", коментира JGMA.

Image

"Скулптурната форма на сградата и живата фасада са слоести с намерение да надхвърлят превъзходните си маркетингови възможности."

Вътре, триетажната структура съдържа пълни със светлина класни стаи и междинни пространства за небрежни взаимодействия. Надземното ниво съдържа фоайе с двойна височина, център за студентски ресурси и художествена галерия. Във входната зона екипът включи скулптурно бяло бюро, полиран бетонов под и малка кът за сядане в театър.

Стълбище, оградено с дърво, води до класни стаи на втория и третия етаж. Най-горното ниво съдържа също салон и външна тераса. „Сградата завършва в салона на студентите, където таванът се извива нагоре, привличайки погледа ви към силуета на Чикаго и ви издърпва навън към буйната зелена тераса“, коментират от екипа.

Появи цвят са включени в цялото съоръжение, от ярки килимни плочки до тапицерия със зелен цвят с тапицерия. В един коридор откритите тръби бяха боядисани в лилаво и оранжево.

Image

"Кампусът на NEIU El Centro е проект, изцяло ангажиран и принадлежащ на неговото местоположение и общност", каза архитектът. "Освен това укрепва идентичността на Чикаго като град, богат на образователни и архитектурни култури."