Anonim
Image Feix & Merlin прекроява складово жилище на брега на лондонската река Темза

Лондонското студио Feix & Merlin свали етажите и вдигна тавана в този бивш склад, за да го превърне от тесен апартамент в просторна резиденция.

Апартаментът се намира в стар магазин за зърно на брега на река Темза в Ротерхите, югоизточен Лондон.

Image

Преди обновяването им Feix & Merlin - съставени от архитекти Джулия Фей и Тарек Мерлин - описаха имота като "тесен и стегнат".

Тяхното решение за това беше да направят значителни структурни промени, които включваха понижаване на пода с един метър и отваряне на тавана, за да се създаде пространство с двойна височина.

Поради местоположението си до реката, разкопките бяха сложен процес, който включваше оценка на риска от наводнение - нещо, за което клиентите имаха своите резервации.

"Преди се чувствах много тесен и стегнат", казаха архитектите. "Знаехме, че за да подобрим успешно пространственото изживяване на апартамента, трябва да отделим площта на пода, да създадем пространство с двойна височина над кухнята и да дадем на апартамента малко място за дишане."

Image

„Разбираемо това първоначално не беше лесно решение за клиента“, продължиха те. "Чувствах се малко контраинтуитивен. Но с разкопките и допълнителното пространство, получено от това, всичко стана на мястото си."

След като тези промени бяха направени, архитектите продължиха да прекрояват цялото оформление на апартамента.

Image

Пониженият етаж направи място за нова трапезария и кабинет с отворен план, докато премахването на част от горния етаж създаде пространство с двойна височина над кухнята.

Това пространство над кухнята свързва долното ниво на имота с етажа отгоре, където са разположени главната спалня, собствената стая и жилищното пространство.

Image

Като се има предвид експозицията му, кухнята се превръща в централна точка за къщата и разполага с бетонен бар за закуска, който контрастира на смели-червени лъскави плочки.

На горното ниво празнината с двойна височина е рамкирана от стоманени и стъклени балюстради вместо стени. Това излага основната спалня, така че да е на ниво мецанин, а не в затворено пространство.

Image

Тук черните дървени подове са разположени срещу страхотни бели стени. Детайлите в индустриален стил се използват в целия апартамент, а оригинални прозорци са възстановени, за да се гарантира, че много естествена светлина може да се наводни.

„Ние имахме желание да отворим и рационализираме пространството и да внесем повече светлина в пространствата на приземния етаж, за да придадем на апартамента по-голямо усещане за склад с отворен план, по-съобразен с произхода на сградата“, каза Мерлин пред Dezeen.

„Балюстрадите със стоманена рамка и повдиганията на душ кабината озвучават това и изборът на бетон като основен материал в кухнята следва същия принцип“, продължи той.