Anonim
Image Arcgency превръща бившия въглищен кран в Копенхаген в частно отстъпление

Архитектурната фирма Arcgency превърна индустриален въглищен кран в пристанище в Копенхаген в луксозно място за настаняване на двама души.

Разположен на ръба на Нордхавн, едно от последните пристанища, реновирани в столицата на Дания, The Krane седи на брега на морето и се стига по стълбище, наподобяващо подвижен мост.

Image

Многостепенната структура включва приемна на приземния етаж и заседателна зала със стъклени стени на първия етаж.

Спа център и тераса се намират на втория етаж, а хотелската стая / жилищното пространство в комплект с салон и тераса съставляват последния етаж. Всяка зона се предлага отделно под наем.

50-метровата жилищна площ на Krane Room, която седи в горната част на конструкцията, се отличава с минимален интериор, изцяло черен - препратка към въглищата, които кранът превозваше.

Черното пространство е обзаведено с вградени мебели, както и изработени по поръчка парчета от кожа, дърво, камък и стомана.

Image

„Черното играе основна роля в заглушаването и минимизирането на визуалните разсейвания, така че хората да се чувстват почти обвити в интериора“, казва водещият архитект Мадс Мьолер от Arcgency. "Има стотици различни нюанси на черно. В зависимост от времето на деня можете да видите толкова фини нюанси."

Описвайки оттеглянето като "потапящо, мултисензорно преживяване", Мьолер каза, че акцентът е върху "интегрирането на усещанията - зрение, звук и стъпка (датската дума за атмосфера)".

Image

Стаята Krane се възползва от прозорци, които обгръщат гледка към Копенхаген, през пристанището и към морето.

"Естествената светлина пряко влияе върху това как се чувстваме в дадено пространство и цялостното ни щастие", каза Мьолер. „Така оптимизирахме вътрешността, за да улавяме естествена дневна светлина и зададохме сцената за гледките на водата отвън“.

Image

"Водата вероятно е 80 процента от опита на The Krane", добави той. "В Дания през лятото имаме по-дълги дни на слънчева светлина от около 5 сутринта до 10 вечерта. По крайбрежната ивица светлината е много мека и разсеяна. От вътрешната страна на Кран дори буреното време изглежда невероятно."

Под стаята на Кран, подобна на утробата, СПА центърът е облечен в сив камък от пода до тавана. Голяма стъклена стена осигурява широк изглед към пристанището и морето, на които гостите могат да се възхищават, докато се отпускат в една от двете вани на СПА центъра.

Image

Собственикът на крана Клаус Кастбьерг е предприемачът зад множество други проекти на брега на града, включително жилищна сграда в бивш силозен зърно.

"Пристанището дойде с два крана", каза Кастбьерг. „Когато [марката и ресторантът на мебели] Паустиан отвори врати, те имаха голям прием и архитектът Йорн Утзон, който също проектира Операта в Сидни, ме попита дали можем да преместим крана на по-красиво положение.“