Anonim
Image

Рамката във формата на къща затваря зоната за хранене в компактен хонконгски апартамент

Местната практика MNB Design Studio е реновирала апартамент в Хонконг, като добави дървена рамка във формата на къща, която да се раздели от зоната за хранене.

Image

MNB Design Studio беше помолен от двама млади художници да актуализират интериора на апартамента си на 70 квадратни метра във висок блок, който гледа към целия град Тай Тай Вай.

Студиото представи парен, "незавършен" естетически стил, който осигурява минимален фон за специфични скулптурни интервенции.

Тази естетика е била предпочитана от клиентите и е очевидна в детайли като характерната стена в дневната зона, която е предназначена да прилича на преграда без външната й повърхност.

Image

"В разговорите ни [с клиентите] имаше някои интересни думи, които ни вдъхновиха в нашата дизайнерска концепция и елементи: незавършена, естествена и последователна", обясниха от MNB Design Studio.

"Преструктурирахме структурата в незавършен стил, който представя усещането за просто и чисто, правейки я да изглежда по-естествено."

Image

Материали като необработен шперплат и бетон, добавят към основното, но осезаемо качество на пространствата.

Характерната стена в основната дневна зона оформя гръбначния стълб на апартамента. Той включва хоризонтални дървени ленти за използване като миниатюрни рафтове и вертикални ленти, които разделят пространството и действат като дръжки за врати.

Image

Плъзгащите се врати, вградени в дървената повърхност, се отварят към кухня и склад, скрит зад централната стена.

Останалата част от жилищното пространство е с отворен план, с хол в единия край и трапезария до кухнята. Трапезната маса е обградена от свободно стоящ блок и конзолна пейка, направена в бетон.

Image

Зоната за хранене е рамкирана от деликатна дървена конструкция във формата на къща, която подчертава отделянето й от останалото пространство, без да въвежда нежелани визуални препятствия.

В родителската спалня наклонен таван, изпълнен с боя с бетон ефект, прикрива структурна греда и привлича погледа към прозореца на пълна височина.

Image

Леглото седи отгоре на повдигната дървена платформа, която включва склад и заедно с вграден гардероб до вратата, помага да се поддържа чисто и минимално усещане в това пространство.

Ъгъл на основната баня, съдържащ мивката, е отделен от останалото пространство с дървен панел с отвор във формата на фронтон.

В спалнята за гости модулна система от 46 кухи дървени кубчета, фиксирани към стените и тавана, осигурява място за съхранение или окачване на предмети.

Както при структурата на къщата в зоната за хранене, липсата на твърди повърхности очертава пространства, без да пречи на светлината и откритото усещане в стаята.

Суровият бетон се показва най-ясно в банята и помещенията за гости, където се използва за всички стени и тавани.