Anonim
Image

Klein Dytham създава пространство за свободното време, покрито с книги, в кулата на централното посолство на AL_A в Банкок

Klein Dytham Architecture завърши разширяващото се „магазини“ от магазини, ресторанти и място за сътрудничество в рамките на наскоро завършения комплекс на централното посолство на Amanda Levete в Банкок, Тайланд.

Image

Кацнал на 50 метра над Банкок в остро заострената 37-етажна кула за продажба на дребно и хотелска кула на Аманда Левете, Open House е пространство за отдих с площ от 4600 квадратни метра, което се състои от четиринадесет ресторанта и барове, художествена галерия, книжарница, co- работно пространство и детска зона.

Image

"Днешните мега градове - особено в Азия, са обърнали гръб на хората, които посещават, живеят и работят в тях", обясни базираната в Токио фирма. "Хората или работят, пазаруват, хапват или преминават между пространствата. Няма къде да направите пауза, да си поемете дъх, да седнете или просто да се върнете под контрол на сетивата си, особено в задушаващата жега на Банкок."

„Отворената къща се виждаше много като антидот на това - това е оазис, бягство - място, където можете да се почувствате като у дома си.“

Image

За да направи пространството лесно придвижващо, Klein Dytham разработи серия от кули за всеки от четиринадесетте ресторанта на пространството. Функциониращи като "тотеми", кулите правят ресторантите ясно видими от разстояние, като същевременно крият разхвърляни кухненски качулки и вентилационни канали.

Всяка кула е облечена в уникален модел дървесина, който се отразява в огледални панели, които са монтирани на тавана около всяка кула.

Image

На други места 9 600 листа са рисувани ръчно на тавана в продължение на шест седмици, за да създадат огромно произведение на изкуството. Вдъхновени от листните обкръжения на Централното посолство (с изглед към комплекса на британското посолство от едната страна и зелените върхове на дрехите), архитектите измислиха ръчно рисуваното стенопис като начин да внесат зеленината вътре.

„Предложихме на целия Отворен дом да остане под огромен навес от листа“, обясниха архитектите. "За да постигнем това и да намалим въздействието на обширния бял таван, създадохме модел от листа, който се разпространява в цялото пространство."

Image

Вместо да се занимава с една търговска единица, наподобяваща кутия, книжарницата на Open House тъче пътя си през цялото пространство на Open House. В единия край на пространството е инсталиран висок рафт за книги, а около другия голяма стена на библиотека с двойна височина.

По-малките рафтове за книги с интегрирани места за сядане са разпръснати навсякъде, като се смесват в бар и ресторанти, така че хората да могат да разглеждат в свободното си време.

"В свят, доминиран от онлайн продажбите на книги, високо курираните книжарници като тази, които се фокусират върху азиатското изкуство и култура, стават все по-важни и популярни сега, когато физическото преживяване е всичко", заявиха архитектите.

Image

"Художествена кула", покрита с гледка към дърво, се намира директно под основната светлина на покрива на сградата. Вътре малка галерия образува интимно пространство за художествени изложби.

Отвън кулата е оборудвана с осветени рафтове за бъдещи художествени изложби и инсталации.

Разработена е програма от разговори, подписвания на книги и кулинарни работилници, които да привличат посетителите в пространството. За тези случаи стъпаловидна зона за сядане осигурява място за аудитория.

Image

Зад стената на книгата тихо пространство за сътрудничество, наречено Оранжерията, предлага набор от заседателни зали, както и уединено пространство за работа. Тук храната и напитките могат да бъдат поръчани от ресторантите в космоса и доставени до бюрото ви.

Image