Anonim
Image Amin Taha Architects преконфигурира лондонския дом около светлинни кладенци и спираловидно стълбище

Лондонското студио Amin Taha Architects е актуализирало терасовидна къща от 50-те години на миналия век в градския квартал Бейсуотър, като добавя ниво на мазето, покрито с грапав бетонен софит и светлина, поставена в двора на градината.

Имотът в Caroline Place е част от тухлена тераса, която първоначално е имала оформление, информирано от типичните едуардски домове, с площи за прислужници и комунални услуги, включително скулптури, складове за въглища и работещ двор, разположен на партера.

Този тип интериорна подредба и свързаните с нея социални конвенции бързо остаряха и сградата беше преустроена в следващите десетилетия, за да създаде повече открити пространства.

Базираната в Clerkenwell Amin Taha Architects беше натоварена с актуализацията на къщата, която сега е заета от петгодишно семейство, да осигури жилищни помещения с отворен план, включващи редица тактилни материали и облицовки.

Външните интервенции са сведени до минимум, като някои детайли се актуализират, за да отразят стила на съседните имоти. Вътрешно, процесът на събличане на интериорните непокрити материали и функции, които информираха за новия дизайн.

„Създават се материали и подробности за съвременния период за това, където областите биха изисквали възпроизвеждане, а не интерпретация чрез разширяване на оригиналната палитра от черешово дърво и травертин с месинг и бетоново набразден бетон“, казват от студиото.

Травертинът, който формира оригиналния под, сега се използва за подови настилки на всяко ниво на къщата, включително външен двор и гараж. Камъкът се нанася и в различни облицовки върху различни повърхности в цялата сграда.

„Различни от кариерата, преработена до полирана, тези облицовки подчертават и разграничават пътуването от вътрешността до екстериора, от мазето към земята и отгоре“, допълват архитектите.

Image

Интериорът беше изцяло изчистен от конструктивни елементи, включително гредите надолу и тухлени нишки, останали като наследство от предишното пространствено разделяне.

Наскоро изпразнените пространства предоставиха празно платно, в което бяха добавени редица полезни помещения от пода до тавана, облицовани в черешово дърво. Някои от тях са подвижни и могат да се използват за преграждане на стаите по различни начини.

„Жилищни бани, гардероби, сгъваеми и плъзгащи се врати, някои от които се отличават, за да очертаят различно помещение и да използват пермутации, когато приятели и роднини дойдат да останат, “ казаха архитектите, „и други остават в тайна на семейството, игриво разкривайки скрити стаи и проходи“.

Всекидневна зона на първия етаж осигурява приемна зона с отворен план с кабинет в единия ъгъл, който може да се превърне в спалня чрез завъртане на въртящ се гардероб, включващ разтегателно легло.

Image

Къщата беше разширена на нивата на покрива и мазето, със структурна оранжерия от месинг в рамка и светлинни кладенци, които се отварят към градината на вътрешния двор, позволявайки на дневна светлина да достигне до подземните пространства.

Софитът на бетонното мазе беше оставен изложен и е заострен, за да създаде текстурно покритие, предназначено да подчертае подземния характер на това пространство.