Anonim
Image

UNStudio завършва търговския център в Шанхай, покрит с диамантени форми

Дизалоните на дизелите създават сложна мрежа от плътност и празнота по фасадата на този търговски център, която холандската фирма UNStudio завърши в Шанхай.

Наречен Lane 189, седем етажният търговски център се намира в сърцето на китайския град, в област Putuo - район с разнообразна комбинация от стари и нови сгради.

Image

В отговор UNStudio проектира съвременна сграда, но й даде фасада, предназначена да се позовава на „стария Шанхай“ - по-специално шарени екрани, които предни традиционни имоти.

Това доведе до фасада от ромбовидни панели, които следват шестоъгълна решетка. Някои от панелите с алуминиево покритие са по-големи от други и са организирани по привидно случаен модел, за да създадат повърхност, която е частично непрозрачна и частично проникваща.

„Дизайнът включва елементи от„ стария Шанхай “чрез геометрия, шарка и материализация и ги съчетава със съвременен градски опит, като по този начин създава дестинация с подчертано усещане за Шанхай“, заяви дизайнерският екип.

"Градиентен преход от по-големи към по-малки фасадни компоненти регулира експозицията на вътрешната страна отвън и подобрява главния вход на сградата."

Image

За да преувеличите контраста между плътно и празно, RGB осветлението е инсталирано зад панелите, за да създаде разнообразни визуални ефекти в различни часове на деня или за специални случаи.

Водена от архитекта Бен ван Беркел, UNStudio е базиран в Амстердам. Фирмата има няколко проекта в Китай през последните години, включително търговски център в Ухан, покрит със сребърни топки и серия павилиони за изложението за градинарство в Циндао.

Подобно на тези два проекта, както и някои други, които все още са в произведения, Lane 189 е с доста органична форма. По-голямата част от повърхностите му са извити, а големите му прозорци се отличават със силно заоблени ръбове.

Image

Един конкретен прозорец се увива зад ъгъла на сградата и е хлътнал далеч от фасадата. UNStudio го описва като един от „градските очи“ на сградата.

„Тези градски очи едновременно създават големи дисплейни платформи за продукти, като същевременно осигуряват балкони с гледка към околността“, заяви екипът.

Image

Вътре сградата съдържа комбинация от магазини, ресторанти и офис помещения, преплетени с малки павилиони. Те са разположени на извити плочи и са организирани около голямо предсърдие, осветено по естествен път чрез щедър просвет.