Anonim
Image Умно съхранение обгражда седалката на прозореца в апартамент в Прага, реновиран от Atelier 111 Architekti

Шкафовете от брезов шперплат напълно обграждат набор от прозорци в този реновиран дом от 30-те години на миналия век в Прага, създавайки уютен салон, обрамчен от решения за спестяване на пространство.

Локално базираният Atelier 111 Architekti е натоварен със задачата да комбинира две отделни апартаменти, за да създаде дом за нарастващо семейство.

Image

Клиентите, психолог и сценарист с две малки деца, първоначално притежаваха по-големия апартамент и купуваха апартамента на съседа си, за да разширят дома си.

Архитектите се стремяха да се възползват максимално от пространството в новото жилище с площ от 116 квадратни метра - което ги накара да създадат диванна ниша, заобиколена от склад, в основния салон.

Image

Използваха брезов шперплат за изграждане на склад около съществуващите прозорци. Този нов модул създава голям диван, с рафтове от двете страни и чекмеджета отдолу.

Архитектите го описват като "уникален елемент". Те казаха: "Диванът, изграден в нишата, използва стърчащото пространство, създадено от артикулацията на фасадата."

Image

В целия апартамент има неутрална палитра с бели боядисани стени и тела от бреза, допълващи оригиналния паркет от дъб от 30-те години.

Image

В кухнята с отворен план дъбовите повърхности имитират паркета, докато белите шкафове и стените отразяват светлината, която осветява пространството от голямата ниша на прозореца.

Бели шестоъгълни плочки облицоват задната стена на кухнята, с розово фугиране, допълващо дървените шкафове и повърхности.

Image

Срещу зоната за готвене седи маса за хранене с две окачени абажури с цвят на мента, висящи от тавана, до фотьойла и фоайето до прозореца.

"Само с малки промени в диспозицията постигаме много по-различен комфорт на живот; създаваме уютно жизнено пространство за цялото семейство", добавиха архитектите.

Поради комбинацията от двете жилищни единици, апартаментът придобива необичайна форма, с голямо отворено антре.

Извън този коридор е главната спалня, където повече шкафове от шперплат имат врати, които се сгъват и се плъзгат обратно в стените. Тази стая води до малък балкон с изглед към улицата отдолу, със собствена баня.

Разделянето на основната спалня и двете детски стаи е основната баня, която озвучава естествената палитра на общите пространства.

Във всяка от детските стаи вратата има портален прозорец, който позволява на светлината да преминава през спалните - както и мъничка врата с формата на къща, която свързва двете стаи.

Image