Anonim
Image Nook Architects открива оригинални плочки и дървени греди във вътрешността на Барселона

Цветните реставрирани настилки от плочки и дървени греди на тавана придават характер на този апартамент в Барселона, ремонтиран от местното студио Nook Architects.

Image

Завършен тази година, апартаментът с площ от 273 квадратни метра заема цял етаж от сграда в градския квартал Равал, само на няколко метра от Ла Рамбла. Докато предната фасада на апартамента гледа към пазара на Бокерия, стъпаловидна тераса с площ от 68 квадратни метра седи отзад.

Image

Докато премахват „малките остарели стаи“ на апартамента и вмъкват стъклени прегради, за да създадат по-отворено оформление, Nook Architects се погрижиха да запазят оригиналните характеристики на апартамента.

От самото начало клиентът - преводач и писател - предвиждаше, че й трябва апартаментът, за да функционира като работно пространство, както и място за прием на приятели и семейство.

Базираните в Барселона архитекти обясниха: „С този силен акцент върху универсалността тя искаше използването на различни помещения да бъде взаимозаменяемо, за да не се създава някаква пространствена йерархия“.

Image

Влязъл извън централното стълбище, пътеката обикаля периметъра на апартамента, свързващ всяка от стаите му, който може да бъде отделен от големи плъзгащи се врати, които изчезват в стените. Стените и вратите от стъклен панел с дървени и метални рамки позволяват на светлината да преминава през стаите, дори когато вратите са затворени.

Image

„Избрахме форма на разделение на стаята, която е лека, прозрачна и практична“, казаха архитектите. "В резултат областите могат да бъдат изолирани една от друга, но все пак да останат видими."

Обхващайки цялата ширина на апартамента, кухнята седи в центъра на плана, свързвайки се с всички останали зони в апартамента през четирите си врати.

Image

Прозорците, които се вглеждат в централна светлина, осигуряват дневна светлина в кухнята, банята, пералните и складовите помещения.

Сандвичан от два екрана от стъкло Crittal, главната спалня с прилежащата й баня, гардероб и офис функции като "апартамент в апартамент", казаха архитектите. Ако е необходимо, офис пространството може да се използва и като втора спалня, задоволявайки потребността на клиента от гъвкавост.

Image

Плаващите рафтове, които имитират оригиналните експонирани греди на апартамента, бяха включени в дизайна, за да осигурят място за съхранение на голяма колекция от книги на клиента - оттук и заглавието на проекта, The Bookcase.

"Преобразихме апартамента в една страхотна шкафче с книги, използвайки големи дървени рафтове, за да поберем колекцията на клиента от повече от четири хиляди книги", обясниха архитектите.

Image

„Интегрирахме стелажа със съществуващите дървени греди, така че да дадем усещане за линейност и да постигнем непрекъснатост от едната страна на стаята до другата. Същата линейна естетика беше приложена и към други елементи в апартамента, като например баните, кухнята и съхранение на дрехи. "

Освен че разкриха оригиналните греди на апартамента, архитектите, базирани в Барселона, успяха да реконструират оригиналните покривни блокове, подови плочки и дограма. Нови материали, включително рафтове за дърво, стоманени разделители за помещения и бетонни работни плотове, мивки и настилки, бяха избрани, за да допълнят оригиналните повърхности на сградата.

Image