Anonim
Image

Бетонните греди и стъклените преградни стени издълбават този разчупен апартамент в Билбао

Испанското студио за архитектура Pauzarq разкри оригиналните бетонни пояси на този апартамент в Билбао, за да очертае новото си разчупено оформление.

При преконфигурирането на апартамента на 100 квадратни метра архитектите обърнаха голямо внимание на оригиналните му характеристики. Те разкриха оригиналната му бетонна конструкция, която беше използвана за създаване на разчупено оформление на преградни стени, които следват линията на гредите.

Image

Терминът "счупен план" се използва за описване на оформление, което може да включва нюджи, кабинети и телевизионни стаи вместо големи салони. Този тип дом става все по-популярен, тъй като жителите търсят по-уединени пространства в домовете си.

"Две особени характеристики обуславят подхода още в началото", каза Паузарк.

"От една страна, мощна стоманобетонна конструкция с кантове, а от друга - фасада, обзаведена с крила."

Image

Решението им в строшен план видя дневната и спалните, подредени по предната фасада на апартамента, а банята, кухнята и съблекалнята бяха поставени около вътрешната му стена.

В средата на апартамента кухнята, трапезарията и всекидневната са групирани заедно, за да образуват централен център.

Image

Тук U-образна стъклена преградна стена с дървена рамка обвива кухнята с плъзгащи се врати, които изчезват в стените от двете страни. Дизайнът позволява кухнята да бъде затворена, като същевременно позволява светлината да прониква в кухненското пространство.

Бяло боядисаните термо-глинени преградни стени разделят помещенията, които изравняват предната фасада на апартамента, докато дървени шипове и стени от гипсокартон се използват за разделяне на пространствата, които са подредени около вътрешната стена.

Image

Оригиналните железни радиатори и подовите дъски на апартамента са интегрирани в новия дизайн - последният е разширен с нови подови дъски в съблекалнята, където преди това са се намирали кухнята и банята.

Там, където се срещат по-светлите цветни нови подови дъски и по-тъмно оцветените стари подови дъски, е създадена ивица „преходна зона“, за да се смекчи разделението между двата различни нюанса на дървото.

Осветлението е интегрирано в стените, за да се подчертае височината на таваните на апартамента. Докато осветлението на термо-глинените стени е насочено надолу, за да подчертае здравата им текстура, осветлението на преградите на рамката от дървена рамка свети нагоре, за да подчертае гладката му повърхност.

Image