Anonim
Image Waataa превръща офисите в Лисабон в компактни студийни апартаменти със сгъваеми мебели

Ярко оцветените ниши определят жилищните пространства в тези три компактни студийни апартаменти, които португалците практикуват Waataa, създадени в бивша офис сграда в Лисабон.

Image

Практиките, базирани на Tondela, добавиха два ярко оцветени модула към всеки от апартаментите, за да помогнат да се определят специфични зони за спане и хранене в рамките на отвореното пространство.

Този шкаф оформя златистожълта ниша за кухненски бокс и синьо кътче за спалня във всеки дом.

За да се възползва максимално от ограниченото пространство на пода, Waataa също интегрира няколко модула сгъваеми мебели в модулите.

Трапезна маса може да бъде свалена от стена, съседна на зоната за готвене, докато леглото се простира от задния панел на зоната за спане. Чекмеджетата и шкафовете също са разположени в тези кътчета, за да осигурят достатъчно място за съхранение.

Image

„Включването на сгъваеми мебели в дизайна е както рационален механизъм за пестене на пространство, така и възможност за взаимодействие със собствената къща, благоприятстваща припокриването и преплитането на пространствени функции според необходимостта на момента“, казва архитектът Лукас Диз пред Dezeen.

"Поради естеството на своето съществуване, жилищното ядро, което трябва да се генерира, не може и не трябва да следва конвенционалните модели."

Image

Тройката от апартаменти, известна като BY Studios, се възползва от високите тавани, големите прозорци и помещенията за баня от предишното им използване като офиси, но Waataa въведе акцентите на ярък цвят, за да придаде на помещенията по-жилищно усещане.

Архитектите са използвали синьо за спалните, за да предизвикат усещане за спокойствие и почивка, докато жизненото жълто осигурява фон за кухнята.

Тези ярко оцветени зони се подчертават от неутралния декор на останалата част от пространството, като всеки апартамент е завършен с бели стени и баня от шисти в сиво.

Простите материали са внедрени навсякъде, като Waataa избира обикновени керамични плочки, винил и боядисани гипсокартон за повърхности.

Image

Към всеки апартамент беше добавено и ниво на мецанин, за да се осигури "пространство за убежище и тишина" от откритите планирани зони по-долу.

На горния етаж на най-голямото студио е снабдена с дълга маса, предлагаща алтернативно място за работа или забавление на гостите.

Image