Anonim
Image Зигзагите и арките се отличават в реновиран апартамент в Барселона от Arquitectura-G

Зигзаг оформя кръстовището между килим с топъл цвят и сива облицовка в този дом в Барселона, който е пребоядисан от местното студио Arquitectura-G, а също така има сводести тавани.

Разположен в квартал Ensanche в Барселона, дългият и тънък плосък 149 квадратни метра се простира от улицата до вътрешния двор от другата страна на сградата.

Зададен да отвори дълбоките интериори за изобилие от естествена светлина, Arquitectura-G премахна дълъг коридор, който разпределя пространства, както и серия от разделителни стени.

За да разчупи интериора с отворен план, студиото възприема подобен подход при обновяването на друг апартамент в Барселона.

Променящите се нива и подови настилки означават различни пространства, докато боядисаните в бяло стени, килимите с топъл цвят и сводестите греди на тавана създават приемственост между зоните.

Този тип сводест таван - известен на местно място като каталунска арка - е често срещано свойство в старите имоти в Барселона.

"Решението, което беше взето, беше да се премахнат преградната стена и разпределението на коридора възможно най-много, така че да може да се генерира верижна последователност от пространства с различна употреба", обясниха архитектите.

„Ограничението между тези приложения се определя от промените в нивото на настилката и в фалшивите тавани или отвори в носещите стени“, продължиха те.

Салонът и трапезарията с отворен план заемат единия край на апартамента, където два големи прозореца са обърнати към двора.

Подът е покрит от сизал - тъкан текстил, изработен от твърди растителни влакна, който му придава здрави и текстурни измерения.

Image

Но салонът е поставен на по-ниско ниво, разполагащ с голям ъглов диван, покрит с възглавнички, които съответстват на цвета на килима. Втори, по-малък ъглов диван е поставен срещу насреща, влязъл в повдигнатата платформа за трапезария.

Вратата с зигзагообразен горен ъгъл води от дневната зона към останалата част на апартамента. Назъбеният профил съвпада с шахматното кръстовище между килима и сивите плочки.

Във входното антре отвъд едната страна на камината се издига повдигната мокетна платформа, която архитектите преместват, за да я направят по-централна черта на апартамента.

"Камината беше умишлено подчертана, като я премести и интегрира в новата интериорна топография, така че по този начин тя да бъде разбрана като решаващ взаимосвързващ елемент", обясниха те.

Кухнята заема централното ядро ​​на апартамента и е осветена от два прозореца, от които се разкрива гледка към друг вътрешен двор.

Чифт острови с рафтове отдолу са облечени в комбинация от дърво и сиви плочки, които продължават от пода.

Уредите, включително хладилника и фурната, са монтирани в дървен обем. Тази кутия се използва и за гардероби, тъй като пода се спуска надолу, за да води през зоната за обличане.

Килим се връща тук и продължава към задната част на апартамента, която гледа към улица Жирона. В момента заета от главна спалня с голяма самостоятелна баня, пространството може по-късно да бъде разделено на четири отделни стаи.

В спалнята основата на леглото и страничните маси са облечени в килима, докато гардеробите заемат обем в средата на стаята.

Стените на банята са облицовани с бели плочки, а сивата облицовка осигурява настилката. Полукръгли парчета стъкло образуват умивалника и рафта отдолу.

Image