Anonim
Image

Вятърният тунел позволява на монасите да летят над амфитеатъра на Mailītis Architects в селски Китай

Монасите извършват левитация над огромен вятърен тунел в този амфитеатър, който е проектиран от латвийското студио Mailītis Architects за планинска верига в централен Китай.

Image

Театърът летящи монаси Шаолин стои на склон, покрит с кипариси на планината Сонгшан - планинска верига в провинция Хенан.

Планините са дом на списъка на ЮНЕСКО, включен в списъка на ЮНЕСКО Шаолин, който също се смята за родното място на дзен будизма и бойните изкуства Кунг-Фу.

Задача на създаването на амфитеатър за провеждане на седмични предавания, където местните монаси, както и широката общественост могат да опитат да летят, базирани в Рига архитекти на Mailītis искат да създадат сграда, която да уважава естествената й среда.

Image

Формата на сградата е предназначена да завърши върха на хълма Кипарис, като наклонената външна обвивка образува грандиозно стълбище, което води нагоре и около аудиторията в средата.

Вятърният тунел се издига високо в центъра и се отличава с клонова структура, която се разпръсква навън в горната част.

"Концепцията е да се разкаже историята на Дзен и Кунг-Фу чрез художествени изпълнения и архитектурния образ на самата сграда", обясниха архитектите.

"Архитектурният и идеен образ отдава уважение към красотата на заобикалящата природа и историческото наследство на обекта", продължиха те.

„Разработен във формата на два символа - планина и дърво - той служи като платформа за всякакъв вид сценични изкуства, фокусирани особено върху летящите изпълнения.“

Метална рамка обгражда страната на стълбището около ръба на конструкцията. От вътрешната страна на лазерно изрязаната стоманена конструкция каменните стъпала образуват седалки, обърнати към сцената.

„Методът на изграждане съчетава съвременни и древни технологии - надстройката от лазерно нарязана стомана поддържа каменни стъпала, ръчно изработени, като се използват местни ресурси за кариерата“, казват архитектите.

В допълнение към външната повърхност и стъпала, както и вътрешната сцена, театърът разполага и с триетажни помещения за вътрешно пространство за посетители и изпълнители.

Машинното помещение на вятърния тунел е разположено под сцената и е покрито от перфорирана повърхност, използвана за поемане на въздух и премахване на звука. Той също е изолиран с акустично изолационен материал от вътрешната страна.

Технологичните устройства, разработени от производителя на вятърни тунели Aerodium, също се съхраняват тук и създават въздушния поток, който отива направо към вятърния тунел, който може да се регулира от оператора.

Водена от Аврис Маилис, Mailītis Architects е семейна компания, състояща се от две поколения архитекти и художници.