Anonim

Пушени дъбови и селски глинени стени на апартамент в японски стил на Simon Astridge в Лондон

Слоеве от груба глина изравняват стените на този лондонски апартамент, който е пребоядисан от архитекта Саймън Астридж, за да включва зона за къпане с татами и матирано дъбово ламперия.

Image

Базираната в Лондон Astridge реновира двустаен апартамент на последния етаж на викториански имот със средна тераса, за да направи справка за японското наследство на клиентите.

Проектът носи името Clay House след грубите слоеве глина, нанесени върху стените - които архитектите оприличават на суровата текстура, или аракабе, често срещана в японските домове. Техниката, която създава незавършен външен вид, също така премахва необходимостта да се облизвате с мазилка и боя.

"Глината също придава красива дълбочина на стената, която не може да бъде постигната чрез декорация", каза Астридж. „Тя се отнася и за традиционните текстури на аракабе, открити в родните японски територии на собственика.“

Като част от ремонта Astridge превърна покривното пространство в хол, кухня и трапезария с двете съществуващи стени от тухлена зида, които вървят по дължина, оставени изложени.

Image

Трапезната маса е разположена пред прозореца на задната капандура с изглед към юг към силуета на Лондон. Горното листо на тристранната крила на прозореца, горното крило може да се отвори, за да позволи полъх в пространството.

"Най-красивата част от това пространство е как се променя горивото на Лондон от второто и как глината вътре има връзка с облаците и оттенъци отвън", каза архитектът.

Image

Прост остров за готвене от неръждаема стомана заема пространството под предните стрехи на резиденцията, а отпред са разположени тъмносиви места.

Други функции в пространството включват малка черна печка и дървени подови дъски. Преграда, изработена от глина, защитава стълбището, което има тънка, черна метална парапет от другата страна.

На нивото по-долу, архитектът създаде зона за японско ритуално къпане - практика за релаксация - белязана с татами матови настилки и разделена на две пространства с екран от закалено стъкло.

"Зоната за къпане беше внимателно проектирана за нуждите на японския собственик", обясни архитектът. "Преминавайки от глинените живи прагове с татами килими, влизате в зоната за къпане."

Отоплен за комфорт при събличане, първата зона е облицована с пушени дъбови панели. Стоманеният умивалник е предназначен да патинира във времето, а месинговите кранове са възстановени от търговци на водопроводчици в Лисабон.

Зад стъклените врати е мокрото помещение за душ и къпане. Сивите каменни плочки подреждат пространството нагоре до мястото, където таванът се издига в обшитите с дърво стрехи на съществуващия покрив отгоре.

"Веднъж разкопчан, преминавате през друг праг, този път закален остъклен екран и врата на Crittal в зоната за миене", каза архитектът.

Растенията преминават от съществуващите таванни греди и получават водата си през изпарената пара след душ или къпане.

На това ниво са поставени и мокетни спални, където за первази и врати се използва зачервен шперплат. Изпълнен панел от шперплат, добавен над вратата, подчертава вертикалността на пространството.