Anonim
Image

Мелиса Охнона запазва гвоздеи и драскотини по време на реконструкцията на вековния дом в Монреал

Канадската дизайнерка Мелиса Охнона изцяло е ремонтирала собствената си къща, запазвайки несъвършенствата, за да поддържа чар и да предпазва интериора от „чувство на страх“.

Разположен в предградието на Монреал в Лавал, проектът Lévesque предполага цялостно вътрешно обновяване на историческо жилище, което е собственост и обитаване на дизайнера и нейното семейство.

За да създаде "приветлив и функционален семеен дом", дизайнерът се стреми да увеличи максимално пространството, заедно с увеличаване на естествената светлина и външните гледки. Домът обхваща 1500 квадратни метра (139 квадратни метра).

„Пространството беше реновирано през 90-те години на миналия век, оставяйки го странно разделено и лишено от всякакъв оригинален чар“, каза Мелиса Охнона, която ръководи студио за интериорен дизайн в Квебек.

Image

"Затова беше решено да започнем от нулата и да преосмислим изцяло оформлението."

Схемата включва преместване на кухнята, хола и стълбите, заедно с преместването на баня и прахово помещение. На втория етаж беше добавено разширение, което даде възможност на допълнителни спални да се настанят трите дъщери на двойката.

Поради ограничения бюджет двойката свърши голяма част от работата. Съпругът на дизайнера, Хуберт - самоук майстор, построи стълбите, боядиса стаите и монтира подовете, корнизите, стенните панели и вратите.

Никелите и драскотините бяха запазени, тъй като дизайнерът ги вижда „като следи от реалния живот, който се осъществява“.

"Не се опитахме да скрием несъвършенствата, защото ги виждаме като приветлив фактор, предпазвайки къщата да не се страхува", каза дизайнерът.

За приземния етаж дизайнерът има за цел да постигне баланс между откритост и определени пространства.

Последователността на влизането започва с черен обем, скриващ прахообразна стая и пране, предназначен да поддържа „малко мистерия и да гарантира, че къщата не се разкрива напълно на пръв поглед“.

Image

След това посетителите преминават в зоните за живеене и хранене, които гледат към пълен с дърво задния двор. Холът по-рано се намираше в предната част на дома.

Кухнята, прибрана в кът, е отворена към дневната. Разширената трапезария сега разполага с маса, на която са настанени 14 души - основна грижа за дизайнера, който иска пространство, в което да се провеждат големи събирания.

Поради наклонена площадка, приземният етаж се издига нагоре, докато човек се движи към задната част на дома. "Приземният етаж е на нивото на улицата в предната част на сградата, но един етаж нагоре отзад", каза Охнона. "Следователно, когато гледате от широките отвори отзад, вие сте нагоре сред дърветата."

На втория етаж екипът инсталира централен разрив, който разделя пода наполовина.

Два малки "моста" пресичат пролуката и дават достъп от коридора до спалните. "Това създава интересни гледки към жилищната зона долу", каза дизайнерът.

Стълбище е преместено в центъра на дома и разполага с плетени борови стени и парапети от стъкло.

Image

В дома се използва доста сдържана цветова палитра, като повечето стаи преобладават от бяло, черно и бледо оцветено дърво. „Черните елементи контрастират красиво с дървения материал, но не са пресилени, тъй като белите стени позволяват на светлината да отскача и залива къщата“, каза дизайнерът.

Живо изкуство и шарени килими бяха включени в няколко стаи.

Дизайнерът се съсредоточи върху създаването на приятен микс от текстури. Завършванията и акцентите включват плочки от шисти, теглени от кожа, парапети от стъкло и ултра-матова кухненска шкафове.

Image