Anonim
Image

Клайв Уилкинсън превръща универсалния магазин във Ванкувър в седалище на Microsoft

Clive Wilkinson Architects превърна горните етажи на магазина в центъра на Ванкувър в офис с отворен план за американската технологична компания Microsoft, за да приюти нарастващата си канадска работна сила.

Центърът за отлична работа на Microsoft Canada се намира в бивш универсален магазин в центъра на града.

Image

Проектът за адаптивна повторна употреба доведе до превръщането на горните два етажа на сградата в отворен и гъвкав офис за нарастващата работна сила на компанията от близо 600 служители в канадския град.

По-рано членовете на персонала бяха разпределени в три места.

Image

Корпоративният щаб на Microsoft се намира на 230 километра южно в град Редмънд, Вашингтон. Компанията - основана от Бил Гейтс и отговаря за операционната система Windows - също има регионални централи в градове по целия свят, включително Копенхаген и Виена.

В допълнение към разполагането на две игрални организации и отдел за разработчици на софтуер, офисът във Ванкувър трябваше да бъде изключително адаптивен за справяне с променящите се бизнес модели в бъдеще.

Image

Екстериорът на сградата е модифициран от James KM Cheng Architects с Abbarch Architecture - и двете са базирани във Ванкувър. Интериорът беше изцяло преконфигуриран от Clive Wilkinson Architects, студио в Лос Анджелис, известно с отворените си и прогресивни работни пространства.

"Реконструкцията отстрани плътната фасада, типична за универсалните магазини от нейната епоха, и отново огради сградата с нова стъклена завеса, разкривайки невероятната гледка към града и околните пейзажи отвъд", каза екипът.

Image

Вътре Clive Wilkinson Architects създадоха среда за сътрудничество с разнообразни работни пространства, от общински бюра и уютни кабини до частни срещи за срещи.

Зоните бяха разделени на „квартали“, свързани чрез пътеки.

"Широките подови плочи се определят от квартали отворени работни пейки, изтъкани заедно с пътеки за циркулация, които целенасочено се разширяват, за да включват отворени и полузатворени помещения за сътрудничество", заяви екипът.

Дървесината в светъл цвят се използва за стенни панели, тавански инсталации и мебели. Изложената работа на каналите в определени области придава на пространството индустриално усещане.

Image

Създавайки дизайна, екипът черпи вдъхновение от природните дадености на региона, включително и обширните борови гори.

„Въздушните, подобни на клони таванни конструкции и по-заземените огради с камъни са визуално кимване към балдахините и корените, съответно на гигантските екземпляри от дървета, уникални за района“, се казва в студиото.

В отвор в пространството е изградено стълбище, което свързва двете нива.

„В опит да разширим бюджета на проекта и да запазим графика, съществуващата празнота в подовата плоча на горното ниво беше използвана за въвеждане на комуникативно стълбище“, заявиха от фирмата.

Image

Приемната зона включва скулптурно бюро и преграда, изработена от дърво. Лобито се свързва с кафе с еспресо бар, който се използва както от персонала, така и от посетителите.

Район, наречен „лаборатория на производителите“, служи като място, където служителите могат да изследват и тестват нови идеи.

Image

В целия офис цветни пръчки - включително пролетно зелено, пурпурно и лимонено жълто - бяха използвани за акцентиране на пространствата за сътрудничество и зоните за социално събиране.