Anonim
Image Шарени плочки определят стаи в Барселона легло и закуска от Nook Architects

Nook Architects е превърнал блок Барселона в легло и закуска, включващ живи сини плочки и боядисани с кобалт бои.

Image

Местната фирма Nook Architects преобразува двуетажната собственост в градския квартал Poble Nou, за да създаде ваканционно настаняване Bed and Blue. Той разполага с четири спални, собствени кухни, както и всекидневна и трапезария, разпределени на двата етажа.

Image

Студиото възстанови структурата на сградата, оставяйки вътрешно изложени зидарии и дървени греди.

Те също замениха традиционните дървени рамки и щори от страната на улицата. По-големи отвори с алуминиеви рамки бяха добавени от задната страна, за да се подобри естественото осветление.

Image

Ярките тюркоазени плочки се използват за озаряване на по-тъмните кухненски и баня помещения на партера. Плочките със синьо-бял диагонален модел също покриват пода.

Image

Горе в кухнята има и светла ивица от синя облицовка, докато за вратите и шкафовете в баните се използва по-тъмна боя с кобалт.

"Избраната синя облицовка е една и съща в двете интервенции за поддържане на връзка между двата етажа", казаха архитектите пред Dezeen.

Image

"На първия етаж използвахме твърде тъмно синьо за вратите и мебелите за баня, като се има предвид, че това е горното ниво и съответно по-светлото", продължиха те.

"На нивото на земята използвахме същото синьо от плочките за боядисването на вратите, и по-светло синьо за пода, за да компенсираме естествената светлина."

Image

Nook Architects се превърна в студиото за обновяване на апартаменти и къщи в Барселона, благодарение на чувствителния подход към възстановяването на оригинални детайли, съчетан с ентусиазъм за цвят и модел.

Последните проекти включват тесен апартамент, разделен с плъзгащи се дървени прегради, къща с мрежесто стълбище и апартамент, който празнува тухления свод с варел.

Image

В баните душовете се съдържат в отворен обем, а тоалетни в друга, докато между тях са слотове за тоалетна. Архитектите преобразуват мивките от съществуващи кухненски мивки.

Шкафът под мивките включва чекмедже под мивката, което осигурява допълнително място за съхранение.

Image

Горе, водоотблъскващи тухлени стени разделят помещенията за миене, а стаята за душ е облечена в тъмно сиви плочки, комбинация, за която екипът заяви, че е като гимнастически.

Image

"Искахме да разграничим баните от домашна баня по тяхната функционалност и използване на материали", казаха архитектите.

„Използвахме водоотблъскваща тухла за нейната висока издръжливост и ниска поддръжка, придадохме на душа гимнастически вид и възстановихме оригиналните кухненски мивки, които да се използват като мивки за ръце, подкрепени от малко парче мебели с изтеглящо се чекмедже за съхранение.“

Image

Традиционните шарени плочки се отличават и в салона на горния етаж, който се отваря към външна тераса, както и в спалните.

Отдолу общата зона за сядане е с лице към улицата и разполага с открити тухлени стени, дървени греди на тавана.

Image

Съседните спални са завършени просто с боядисани в бяло стени и дървени подове и големи стъклени врати, които се отварят към малка зона с вътрешен двор. Една единствена релса през отвора към банята осигурява място за окачване на дрехи.

Nook Architects са планирали последния етап на проекта, в който ще се вижда, че горната част на жилището се разделя на още две спални със самостоятелен балкон, а малката спалня в съседство ще се превърне в баня.

Image