Anonim
Image Fala Atelier използва нова крива стена, за да реорганизира Лисабонската плоска

Архитектурното студио на Порто Фала Ателие е преустроило разпокъсан апартамент от Лисабон от 19 век, създавайки дълга тясна дневна зона, рамкирана от фино извита стена.

Image

Апартаментът се намира на първия етаж на жилищен блок от края на 19 век с изглед към река Тагус.

На Fala Atelier беше възложено да го превърне във ваканционен дом с две спални за клиента.

Image

Първоначалният дом беше в лошо състояние. Тя беше определена от няколко малки стаи с малко естествена светлина, както и непрактична външна баня.

За да прекрои оформлението и да използва най-добре плана на етажа от 60 квадратни метра, Ателие Фала започна, като добави нежно извитата стена. Това разделя общинските райони от по-частните пространства.

Image

"Ние дефинирахме много ясна линия", каза съучредителят на студио Фелипе Магалхес пред Dezeen. "Извита стена, свързваща и двете фасади, разделя спалните, коридора и баните от галерията."

Създавайки тази „жива галерия“, съдържаща дневната, трапезарията и кухнята, архитектите минимизирали пространството за циркулация и увеличили максимално естествената светлина.

Image

Стената също създаде достатъчно пространство в центъра на завоя, за да се побере в тоалетната и душа стая, които първоначално бяха отвън.

Image

Пет ръчно рисувани врати, всяка в различен нюанс на синьото, подчертават извитата стена, водеща до баните, две спални и стълбище.

Всеки от тях „виси откъснат от пода като набор от монохромни картини“, според Magalhães.

Image

Fala Atelier избра да облицова пода на основното пространство и баните в мрамор, а етажите на спалнята са покрити с плотове от пепел от шперплат.

Архитектите също създадоха гама от мебели от различни видове мрамор, почиващи върху метални рамки - включително кухненски модул, странична маса, рафтове и столове.

Image

"Мраморът е много достъпен материал в Португалия и като такъв го използвахме много често на абстрактния бял фон, защото създава много интензивен контраст", каза Магалхес.

"Мраморът има личност, душа. Всеки камък е уникален."

Image

Fala Atelier също е рекултивирал малка тераса с двор в задната част на имота, като събаря външната баня. Достъпно от дневната зона и една от спалните, това външно пространство е с циментови под и стени.

"Новото пространство, наподобяващо двора, осигурява външно допълнение към хола, естествено, но неочаквано за апартамент на втори етаж", каза Magalhães.

Image