Anonim
Image Стъклени врати се отварят към тераси в тайванската къща, обновена от Soar Design Studio

Тайванската фирма Soar Design Studio и архитект Chen-Tien Chu са реновирали къща от 60-те години на миналия век в град Тайчунг, създавайки отворени и свързани пространства, които гледат към серия градински тераси.

Съществуващата тухлена конструкция на резиденцията беше остаряла и изискваше значителна модернизация, за да задоволи нуждите на младо семейство, което първоначално е смятало да я разруши и възстанови.

Image

Една от основните цели на реновирането от Soar Design Studio и Tien-Chu Chen Architect Associates беше да се подобри връзката между интериора и външните пространства, включително компактна градина и различни балкони.

Проектът е озаглавен Wabi-Sabi House, след японския естетически принцип на празнуване на красотата, която е несъвършена, непостоянна или непълна.

Image

Отворен план позволява на кухнята, трапезарията и фоайето да се отварят директно върху палубни платформи, които разширяват тези пространства във вътрешни дворове, притиснати между фасадите на сградата и граничната стена.

"Намалихме вътрешното пространство, за да увеличим площта на вътрешния двор или балкони етаж по етаж, за да внесем външния пейзаж", каза архитектът Рей Чанг пред Dezeen.

Image

От западната страна на сградата част от стената беше премахната и заменена с ред остъклени врати, които се въртят навън към градина, засадена с дървета. Ред от стоманени I-греди беше включен в новия отвор за укрепване на конструкцията.

В салона зоната дървена палуба се простира отвътре навън, създавайки последователен елемент, който се допълва от плот, който разширява цялата дължина на интериора и продължава през остъклената стена към градината.

Външната палуба е защитена под надвиснал участък на пода отгоре, като плъзгаща се стъклена врата отваря пространството до елементите.

Image

В отговор на тропическия климат на Тайван, сградата разполага с поредица от дълбоки балкони, които засенчват прозорците и помагат за навлизане на хладен въздух в интериора. Дърветата бяха въведени по периметъра, за да осигурят допълнителна сянка и уединение на обитателите, както и да предлагат гледка към зеленина от вътрешността на жилищните площи.

Image

Стълбище се изкачва на първи етаж, в който са разположени две спални, баня и салон, който се излиза на голям балкон с обикновена дървена пейка и гледка към околния квартал.

Празнотата над това жилищно пространство позволява естествената светлина от нивото над да се филтрира надолу и създава визуална връзка между двата етажа.

Image

„Искахме да подобрим взаимодействието на семейството, било то в хоризонтално или във вертикално измерение“, каза Чанг. „Така минимизирахме размера на всяка стая, за да увеличим площта на общественото пространство на семейството.“

"Празнотата с двойна височина също е за семейно взаимодействие между родителските стаи на втория етаж и детския етаж отгоре. Надяваме се, че те винаги могат да се насладят на това семейно взаимодействие във всеки ъгъл в къщата."

Image

Windows от двете страни на празнотата на втория етаж добавя допълнителен диалог между вътрешните пространства. Този етаж съдържа още една спалня, стая с бокс и кацане, облицовано от едната страна с плъзгащи се врати, които се отварят към балкон.

Image

Архитектите се опитаха да запазят характера на оригиналната сграда, като използват естествени материали като камък, дърво, метал и бетон, за да допълнят съществеността на съществуващите интериорни елементи.

Image