Anonim
Image Post Architecture добавя монохромно стълбище с вградено съхранение към къщата в Торонто

Черно стълбище, облицовано с перфорирани бели стени, зиг-загива нагоре през това обновено градско жилище от канадското студио Post Architecture.

Наречен „Къщата на сянката Джункшън“, полуотделеният семеен дом в Торонто започва като огледален образ на съседа си.

Image

В началото на процеса на проектиране екипът определи, че по-ранните допълнения, като предно помещение над верандата и калница отзад, са структурно необезпокоявани и заплашват да дестабилизират конструкцията на зидарията.

Image

"В резултат на това те бяха съборени, оставяйки черупката на оригиналната къща за работа", каза Post Architecture, бутикова фирма в Торонто, ръководена от архитект Глория Апостолу.

Фасадата, обърната към улицата, беше преработена така, че да включва голяма кутия за прозорци, която свързва външния и вътрешния живот. Предната веранда е облицована с тъмно оцветено дърво.

Image

Нова калница е замислена за приземния етаж и е поставена в задната част на жилището, което дава възможност за лесен достъп до задния двор - "и по-важното - достъп до станцията за миене на кучета в мазето", съобщи студиото.

Таванското помещение на третия етаж е превърнато в спокойна дневна зона за собствениците на жилища. Вторият етаж съдържа две спални, докато нивото на земята обхваща трапезария и кухня с отворен план.

Image

Като се има предвид, че резиденцията е прибрана в гъста градска площадка, естествената светлина може да прониква само от предните и задните възвишения. Архитектът се фокусира върху максимално увеличаване на светлината, която навлиза от юг и я разпределя в целия интериор.

Image

Домът разполага с интерплеи между светло и тъмно. "Краищата отразяват идеята за сянка, с палитра от бели, черни и сиви - и от време на време с пъпка цвят", обясни архитектът.

Черно стълбище, което се навива през тесния дом, беше облицовано с бели прахообразни метални предпазители, които са перфорирани. "Пространствата са визуално свързани на всички нива чрез стълбището с функция, създавайки гледки и игра със сенки", каза архитектът.