Anonim
Image

Централата на ЕС разполага със стъклена кутия, съдържаща криволичещ светещ "фенер"

Европейският съюз се премества в ново седалище в Брюксел, което разполага с огромен стъклен атриум, обграждащ изпъкнала структура, наподобяваща фенер.

Image

Белгийското архитектурно студио Samyn and Partners работи заедно с италианската фирма Studio Valle и британските инженери Buro Happold, за да създадат съоръжението.

Той е разработен в отговор на необходимостта от увеличен капацитет на Европейския съвет и Съвета на Европейския съюз след въвеждането на нови държави-членки през 2004 г.

Image

Белгийската държава предложи на ЕС блок на бившия резиденски дворец - известен още като сградата на Европа - като заместител на сградата на Justus Lipsius, която беше проектирана като дом за съвета през 80-те години, когато съюзът имаше едва 12 членове.

Image

Новата централа е в непосредствена близост до първия си дом и е свързана с нея чрез двойка мостове. Дизайнът му беше ограничен от разположението на площадката над мрежа от пътни и железопътни тунели, което означава, че е необходима сравнително лека конструкция.

Image

Оригиналните фасади, входовете и централният коридор на приземния етаж са защитени от списъка на наследството и поради това са запазени, като новото допълнение допълва празнотата в съществуващия L-образен план.

Това, което преди беше външно пространство в задната част на блока, сега е затворено от остъклени стени на завесите. Зад тези деликатни повърхности се издига обем, съдържащ елиптични помещения с различни размери.

„Тази външна зона се преобразува в стъклен атриум, предпазващ от градския прах“, заявиха Самин и партньори. "Той обхваща главния вход, както и нов обем във формата на фенер, включващ конферентните зали."

Image

Прозрачните стени, които се увиват около новия североизточен ъгъл на сградата, съдържат пачуърк от 3750 рециклирани дървени дограма, закупени от места за обновяване или разрушаване в цяла Европа.

"Тази нова фасада ще бъде както практическо, така и философско изявление за повторното използване на тези традиционни строителни елементи, изразяващо европейското многообразие на културите", казаха архитектите.

Image

Допълнителен вътрешен слой за остъкляване създава изолационен буфер за подобряване на топлинните характеристики на сградата и намаляване на въздействието на шума от съседния път.

Призори и здрач нискоенергийното LED осветление осветява формата на извитата вътрешна структура, създавайки маяк, който се вижда от околния квартал.

Image

На 11-те заети етажа планът на кривата конструкция се увеличава или намалява, за да съответства на пространствените изисквания на програмата си. Най-голямото пространство за конференции на петия етаж може да побере 250 души, като по-малките заседателни зали са разположени на третия и седмия етаж.

Image

На последния етаж е разположена трапезария за 50 души, а друго място за хранене с по-голям капацитет е разположено на деветия етаж. Въпреки вариращите подови площи на различните нива, конструкцията има симетричен профил, с еднаква главна ос.

Image

Сенник, покриващ както старата, така и новата част на покрива на сградата, поддържа масив от фотоволтаични панели, които спомагат за подобряване на нейните екологични характеристики.

Подове, тавани, врати и асансьорни шахти в цялата сграда разполагат с фризове и килими, показващи ярко оцветени блокови модели на белгийския художник Жорж Меран.

Обновяването и разширението на съществуващата сграда осигурява място за срещи, срещи на върха и конференции, както и помещения за председателството, други ръководители, делегати, генералния секретар на Съвета и пресата.

Съществуващата сграда е част от апартаментен комплекс от висок клас, проектиран от швейцарския архитект Мишел Полак и завършен през 1927 г. След Втората световна война белгийското правителство закупува комплекса и превръща L-образния блок A за използване като офиси.

Image

Новата централа на ЕС първоначално беше планирана за завършване през 2012 г., но имаше няколко закъснения. Той ще бъде домакин на първите си срещи през януари 2017 г.