Anonim
Image

Хелиотроп създава облечен в кедър дом и студио в Сиатъл

Heliotrope, фирма със седалище в американския Тихоокеански северозапад, завърши модерно жилище, което разполага с арт студио с двойна височина, японска градина и дървена вана за накисване.

Домът, наречен Artist in Residence, се намира в Капитолийския хълм - гъст градски квартал в Сиатъл.

Image

Той е проектиран от Heliotrope, основан през 1999 г. от директори Майк Мора и Джо Херин. Фирмата има офиси в Сиатъл и Портланд.

Клиентите - художник и инженер, искаха резиденция, която да е съвременна, но не на място с историческите жилища на района. Те също искаха гледки към улицата, балансирани с усещане за уединение, заедно със силна връзка между интериора и екстериора.

Image

Младата двойка също пожела галерия, с достатъчно пространство, за да побере растящата си колекция от изкуства.

Архитектите замисляли поредица от пресичащи се с кедър кутии с плоски покриви, озеленени с сукуленти. Обемът, обърнат към улицата, е покрит с двускатен покрив, който съответства на околните резиденции.

Image

Жилището с площ 3695 квадратни метра (367 квадратни метра) е разположено върху площадката, което "напомня на модел на дъска за пулове" и позволява повече връзки между вътре и отвън.

Image

"Искахме структурата да изглежда като къща, а не кутия", каза Мора. „И клиентите искаха да бъдат добри съседи, така че физическите характеристики на другите къщи на улицата повлияха на размера, формата и конструкцията на новия дизайн.“

Image

На основния етаж архитектите поставиха апартамент за гости, кухня и дневна и трапезария с отворен план, която се простира от предната част на дома до задната част. Голяма лавица за книги управлява дължината на хола.

Основният етаж е леко издигнат над степента, което позволява на пътниците да наблюдават улицата. Отвън, входният двор, обграден с ограда, помага да се поддържа усещането за убежище.

Студио с двойна височина беше разположено на долния етаж, в съседство с основната дневна зона. Потъна на половин ниво, за да се установи усещане за отделяне от останалата част от къщата. Големите прозорци поставят в естествена светлина.

Image

Главната спалня беше поставена горе, където прозорците са с изглед към японската градина и кухнята. Създаването на визуални връзки в целия дом и осигуряването на рамкирани гледки към пейзажа беше водеща грижа за архитектите.

Резиденцията разполага с разнообразна палитра от материали. Настилката е комбинация от полиран бетон, плочки и мирта дърво.

Image

Западен червен кедър е използван за шкафове за баня, заедно с японската вана за накисване, която е построена по традиционни методи за дограма.

За проекта бяха създадени редица персонализирани елементи, включително прозорци, шкафове и стелажи.

Image