Anonim
Image

Почернената дървена кабина на Лунд Хагем, проектирана да издържа на суровите зими на Норвегия

Студиото в Осло Лунд Хагем е завършило ваканционна кабина на норвежки ски курорт, включваща почерняла дървесина и бетонни възвишения, които се издигат, за да я предпазят от зимното време.

Имотът се намира в курорта Геило, на 982 метра надморска височина, на място, което предоставя на собствениците му панорамна гледка към долината Гейло.

Голямата му надморска височина означава, че кабината е изложена на тежко зимно време и силен снеговалеж, така че през част от годината е достъпна само с помощта на ски или снегомобил.

За щастие, Лунд Хагем е свикнал да създава домове в екстремни места, като преди това е завършил кокетна лятна къща на ръба на скалистия остров и малък ваканционен дом, клиндиран до страната на скала.

Image

Каютата Geilo се състои от основно жилище с къща за гости и пристанище, които са свързани с непрекъснат затворен покрив и подредени в U-образен план около закътан двор.

„Този ​​двор с южно изложение позволява ниското зимно слънце да влиза през деня“, казаха архитектите. „Външната геометрия се формира от важните гледки и адаптирането към пейзажа.“

Ниско разположената конструкция е частично вградена в страната на хълма, за да я предпази от атмосферните влияния. През зимата е почти изцяло покрита от сняг.

Image

Поддържащите стени и повърхности, които са обърнати към пейзажа и биха могли да бъдат изложени на нанасящ се сняг, са формирани от бетон, оцветен с дъска, който е оцветен в черно.

Тонът на бетона съответства на тъмно оцветения дървен материал, приложен към останалите фасади, което отразява съществеността на традиционните сгради в региона.

Image

В по-нататъшни усилия за създаване на непрекъснатост по фасадите вертикалните шевове на бетонните повърхности, оформени от дъската, ехо от ширината на облицовката от дървен материал.

Вътре в сградата черните бетонни подове и тъмната дъбова ламперия създават интимно и уютно усещане. В допълнение към основните прозорци, дългата светлина на върха на скатния таван канализира естествена светлина в жилищните зони.

Image

„Тъмният тон позволява на природата отвън да се доближи и създава мрак, който контрастира с белия зимен пейзаж“, казаха архитектите.

Основната кабина разполага с жилищно пространство на разделно ниво, с кухня и трапезария, която се спуска надолу, за да се свърже с фоайето, където окачената камина осигурява поразителна характеристика.

Image