Anonim
Image Coffey Architects споменава японски къщи за чай в реновиран дом в Лондон

Coffey Architects са използвали традиционните техники за японски дизайн, за да се възползват максимално от пространство и светлина при това обновяване на три метра широка лондонска къща за мейси - която е в конкурса за наградата на Къщата на годината на RIBA.

Тесната къща съдържаше малко под 100 квадратни метра площ, разпределена на четири етажа. Освен това, единствените прозорци бяха в предната част на имота.

За да преодолеят тези ограничения и да създадат изпълнен със светлина семеен дом, базирани в Лондон Coffey Architects експериментират с редица техники, които обикновено се използват в японските къщи и чайни.

Те включваха преместване на стълбището към центъра на къщата, създаване на нови отвори в покрива и пода и подмяна на вътрешни стени с гъвкави, полупрозрачни прегради.

Наречена Modern Mews, новото оформление на къщата създава жилищни пространства на приземния етаж и мазето, докато три спални заемат първия и втория етаж.

Тъй като стълбището сега е в центъра на имота, нямаше нужда от никакви коридори, които дизайнерският екип определи като "мъртво пространство". Построена от дъбови панели и летви, новото стълбище осигурява централен акцент за дома.

Голяма светлинна светлина е разположена директно отгоре, което позволява на светлината да достигне чак до сутерена.

„Домът е замислен като парче от дограма с размер на живот“, казва основателят на студиото Фил Кофи, „японска скриня със съкровища за живеене, която седи между белите боядисани тухлени стени на съседните меси съседи“.

На сутеренния етаж, който съдържа фоайето, стълбището се простира надолу над вградена бетонна камина, която се слива с пода.

На най-горния етаж тя се съединява с много по-тясна стълба, където редуващи се протектори договарят стръмния маршрут до терасата на покрива.

Дъбовите летви рамкират плъзгащите се прегради, които разделят помещенията на горните нива - главен апартамент за спалня на първия етаж и двойка по-малки спални на втория етаж.

Тези прегради са направени от оризова хартия - типичен материал от японския интериорен дизайн, който позволява леко да се филтрира през светлината.

И двете помещения за кухня и трапезария са разположени на приземния етаж, където панелите от стъклен под предлагат гледка до нивото по-долу.

"Modern Mews използва много от дизайнерските идеи в японските чаени къщи, за да създаде дом, пълен със светлина", добави Coffey.

"Плъзгащите се врати от дървена решетка позволяват адаптивни пространства на всеки етаж, а стъклените панели между етажите позволяват на пътниците да разговарят и да внасят светлина в сърцето на дома от очен зенитен прозорец."

Баните са разположени на етажите на спалнята. Вместо от дъб, елементите, които изграждат тези пространства, са формовани от бял Кориан - материал с твърда повърхност, изработен от компоненти, включително акрил.

Фил Кофи основава своята фирма през 2005 г. и тя се класира на номер 141 в встъпителния горещ списък на Dezeen. Миналите проекти включват къща с потънал двор и библиотека в Научния музей в Лондон.