Anonim
Image

Центърът за танци „Лабан“ на Herzog & de Meuron, заснети в нови снимки

Тринадесет години след като Херцог и де Меурон завършиха своята награда за Стирлинг танцов център Laban в югоизточен Лондон, британският фотограф Джим Стивънсън създаде нова серия от изображения, показваща сградата в употреба.

Image

Базираната в Брайтън Стивънсън обиколи както вътрешната, така и външната страна на школата за съвременен танц, която е най-известна със своята полупрозрачна поликарбонатна и стъклена фасада, която показва спектър от различни цветове.

Image

Снимките на фотографа показват, че студентите се настаняват на подвижния пейзаж, който формира предния план на сградата, както и танцьори, които се затоплят в ярко осветените студия.

„Като първи посетител имаше прекрасно лабиринтно усещане за това“, каза той на Dezeen.

"Бих видял краката на танцьор, който прави нещо елегантно в ъгъла зад някаква чаша, но не съм напълно сигурен къде се намират, как да стигнат до там, или всъщност това е стъкло или отражение."

Image

Швейцарската фирма Herzog & de Meuron проектира Laban, за да покаже силуетите на танцьорите, без да нарушава личния им живот. Това беше една от първите сгради, които експериментираха с полупрозрачна пластмаса като външна повърхност и светят ярко след тъмно.

Проектът бе награден със Стърлинг през 2003 г. - подвиг, който фирмата все още не е в състояние да повтори, макар че тази година бе включен в списъка за управление на училището на правителството Blavatnik в Оксфордския университет.

Image

Стивънсън посети проекта като част от обиколка на няколко предишни носители на наградата Стирлинг. Той твърди, че този проект е остарял далеч по-добре от много от другите.

Image

„Проектът на Herzog & de Meuron все още изглежда като независим проект, какъвто е бил, когато е бил завършен за първи път“, каза той.

"Най-забележимата промяна е в контекста - заобикалящата земя е силно развита през последните 10 години, което просто служи за това да се открои още повече."

Image

„Когато влезете в сградата, след като се виете през подвижния пейзаж на Teletubby-esque, вие се срещате с класическо стълбище Herzog & de Meuron, след това голямо открито пространство, в което студентите се отпускат, разтягат и практикуват в него“, продължи той,

„Когато бяхме там, младежка група заемаше почти всеки коридор, ъгъл и стълбище, репетирайки поредица от различни монолози. В този смисъл сградата беше добре и наистина жива“.

Прочетете още:
  • архитектура
  • Лондон