Anonim
Image

Studio Wet добавя извито разширение с оребрени детайли към къщата от 1950 г. в Севиля

С участието на извити ъгли и оребрени детайли, това разширение към къща в Севиля е проектирано от местните архитекти Studio Wet, за да създаде голям хол и кухня, прилежаща към градината.

Studio Wet проектира двуетажното разширение за резиденция в Кастилия де ла Куеста - град в покрайнините на испанския град. Построен през 50-те години на миналия век като част от проект за социални жилища, съществуващият имот разполагаше с малки стаи, но и щедра градина.

Архитектите Жозе Гомес Мора и Даниел Монтес бяха подтикнати от собствениците, двойка, която предстои да се пенсионират, които искаха да заменят съществуващо лошо изградено разширение. Те поискаха новото допълнение да създаде голяма дневна зона с по-добра връзка с градината им.

Стремейки се да осигурят контраст между старо и ново, архитектите закръглиха стените, където разширението отговаря на съществуващата сграда.

„Нашето предложение уважава личността и контекста на съществуващата сграда, което означава, че избягваме да променяме нейната първоначална структура и външна естетика и вместо това подобряваме съществуващата сграда чрез адаптиране на напълно различен език за дизайна на разширението“, заяви Гомес Мора пред Dezeen.

„Чрез реверберацията на кривите ние печелим визуална съгласуваност както за нас, така и за клиента“, добави той. „Просто казано, кривите помагат да се посочат новите елементи и добавени интервали.“

Image

За да се запазят в тесен бюджет, архитектите адаптираха традиционните методи за конструиране на добавката за Casa Lissen. Подобно на съществуващата сграда, тя е изградена от бетонни колони, греди и плочи с тухлени носещи стени, изпълнени с хоросан.

Но за да добавим съвременна естетика, подовата плоча между двете нива остава открита отвън, докато хоросанът покрива останалите стени. Оребрен детайл през екстериора продължава с мотива на кривата, както и маскиране на несъвършенствата в хоросанното покритие.

"Перфектната крива всъщност е трудно да се изгради с техниките, които имахме поради бюджета и строителните ограничения в Южна Испания", заяви Гомес Мора. "Използвайки по-малки извивки във фасадата, оребрени детайлно, тези несъвършенства изчезнаха или поне те са по-малко видими."

На приземния етаж малка кухня заема един извит обем, докато дневната и трапезарията с отворен план е поставена от задната страна към градината с големи стъклени врати, които се отварят към нея.

Две спални, еднакви по размер и форма, заемат горното ниво на разширението и имат стъклени врати, които се отварят към тераса, обвързана с бели парапети с U-образни секции.

Архитектите също преустроиха и реновираха съществуващия имот, създавайки библиотека и кабинет на приземния етаж, както и голяма главна спалня на първия етаж.

Продължавайки мотива, те замениха съществуващите стени с нови извити. Извит светлинен етаж върши дървеното стълбище, докато банята на първия етаж има нова заоблена стена.

„С много малки промени в оформлението ние придобиваме различен интериор, където пространствата, които са напълно изкривени, също страдат от извивки, особено залата за стълби, дори където само това може да се случи в окачените тавани“, каза Гомес Мора.