Anonim
Image Aboim Inglez Arquitectos основен ремонт на апартамент от 1930 г. в Лисабон с дървен паркет и сив мрамор

Португалското студио Aboim Inglez Arquitectos е актуализирало апартамент от 1930 г. в Лисабон с шарени паркетни подове, сиви мраморни повърхности, мебели по поръчка и нова стая за слънце.

Архитектите отнеха интериора на дългия и тесен апартамент на Rua Rodrigo da Fonseca, разкривайки съществуващия паркет от твърда дървесина.

Image

Те възстановиха оригиналния дървен под, където беше възможно, и го преработиха и замениха в места, където липсваше.

Паркетите имат различни тонове и са подредени така, че да създават редуващи се светли и тъмни квадрати, създавайки разнообразни шарки, обвързани с ивици от светли дървени дъски, които проследяват очертанията на зоните.

"На апартамента имаше съществуваща настилка от паркет от твърда дървесина, която обединяваше цялото пространство", казаха пред Dezeen архитектите Мария Ана и Рикардо Абоим Инглес.

„Концепцията на дизайна на тротоара е оригинална от 1938 г.“, продължиха те. "Вярваме, че е използван, за да подчертае независимостта на помещенията и зоните за циркулация и в същото време да действа като елемент, обединяващ цялата къща."

Image

Преди ремонта апартаментът разполагаше с поредица от недостатъчно използвани пространства, свързани с лошо осветен 15-метров коридор. Екипът проряза стени в двата края на коридора, за да позволи на повече светлина и отстрани врати между пространствата да оставят отвори.

Image

„Светлината беше разрешена там, където беше необходимо, и някои врати бяха премахнати, за да подсилят пропускливия пространствен характер, към който се стремяхме“, казаха архитектите.

„Свързващият коридор обобщава фината, но цялостна трансформация на архитектурата на апартамента: беше монтирана пейка с дължина, добавяща качество на жилището към това, което преди беше изключително функционално пространство“, добавиха те.

Image

В единия край на апартамента тройка жилищни зони са наводнени със светлина от три големи прозореца с лице към улицата.

Трапезарията, разположена от другата страна на апартамента, е обзаведена с обикновена дървена маса и конзола, изработена по поръчка на архитектите.

Image

Архитектите добавиха отвор към една от външните стени, за да създадат слънчева стая в края на пространството за хранене. Плъзгащите се стъклени врати разделят двете пространства.

От трапезарията към кухнята води по-нататъшен вход, който е завършен с петна от сив под, плотове и пръски.

Image