Anonim
Image Клайв Уилкинсън създава офис на Манхатън без кабинки с уютни кътчета и общи маси

Американското студио Клайв Уилкинсън Архитекти се стреми да премахне традиционните работни граници при проектирането на ново седалище на глобалната рекламна агенция Publicis.

Разположен в кула до Таймс Скуеър в Манхатън, офисът служи като седалище на северноамериканската компания. В него живеят 1200 служители, които преди са били разпределени в три офиса на Ню Йорк.

Image

Основна цел на проекта беше да насърчи движението, да премахне силозите и да образува „една органична работна общност“, заяви Клайв Уилкинсън Архитектс, студио със седалище в Лос Анджелис, основано през 1991 г.

Общо 190 000 квадратни фута (17 650 квадратни метра) офисът се простира на осем съседни етажа.

Image

Общите работни помещения и шушулки за поверителност са разпръснати из нелинейното пространство, което е оградено с мебели, стени и килими с цвят на малина. Светлият оттенък е сдвоен с черно-бял мокет на килими и дървени подови настилки и стенни панели.

В сърцето на офиса е светло изпълнен атриум и грандиозно стълбище, което свързва три етажа, като вторичните стълби свързват другите нива.

"Концепцията за дърво, простираща се през всички осем етажа, информира архитектурния език на пространството", каза архитектът.

Екипът също се опита да скрие ядрото на сградата. „В опит да създадем силна креативна идентичност за Publicis, ние предложихме да разчупим традиционната плесен на небостъргача, като дематериализираме строителното ядро“, коментират от студиото.

Image

Влизайки в офиса, посетителите се натъкват на рецепция, кафе-бар и галерия, представящи работата на агенцията. Входното ниво също включва повдигната платформа с клиентски салон и прилежаща конферентна зала.

За да насърчи сътрудничеството, фирмата работи с клиента, за да създаде „дестинации“ на всеки етаж, като кръчма и закрит площад.

Организацията на работните зони беше информирана от концепция, наречена Работа на основата на дейност, разработена от консултанта на работното място Veldhoen + Company.

Методът изисква "самоподдържащи се" квартали или бизнес групи, които са оборудвани с всички инструменти, необходими за ежедневна работа.

В рамките на кварталите има отворени работни помещения, без кабинки или ъглови офиси.

Вместо това служителите седят на общи маси, в кътчета, издълбани в стени или в дневни помещения със съвременни столове и дивани.

Тези, които се нуждаят от уединение, могат да използват една от скулптурните шушулки, разположени в целия офис.

Image

„Разрушавайки границите на традиционната собственост на офиси и бюра, потребителите могат да използват разнообразието от съвместна дейност в своите квартали“, заявиха от фирмата.

„Този ​​метод на мобилна работа дава възможност на потребителите, като поддържа различни стилове на работа с широк спектър от настройки.“

Image