Anonim
Image

Вайс Манфреди драпира назъбена тухлена крила над фасадата на архитектурното училище в Охайо

Американското студио Weiss Manfredi е използвало стъкло, тухла и бетон, за да оформи нов дом за архитектурните и екологични дизайнерски програми в държавния университет Кент в Охайо.

Наречена в държавния център за архитектура и екологичен дизайн в Кент, академичната сграда е предназначена да служи като център за дизайн и маяк за творческите и изследователски програми на университета.

Image

Правоъгълно в план и покрито с плосък покрив, съоръжението със 117 000 квадратни фута (10 870 квадратни метра) има фасади, изработени от стъкло, бетон и червено-оранжева тухла. Екипът използвал тухли на място от желязо от местен зидар, който е бил изстрелян в кошерна пещ.

Всяка кота има различен вид. От северната страна на сградата екипът драпира назъбена тухлена крила над завеса на стената и добави ъглови издатини върху горната част на фасадата.

Image

„Големите остъклени площи на северната фасада позволяват естествена светлина в студията и осигуряват панорамна гледка както на кампуса, така и на града“, казаха архитектите.

Южната кота е с лице към тухла, бетон и зигзагообразна лента от стъкло, в която се помещава пожарна стълба. Останалите фасади имат по-праволинеен вид.

Освен класни стаи и студиа, съоръжението съдържа кафе, галерия и голяма многофункционална стая.

Image

В програмата бяха включени редица лаборатории, включително тези, посветени на светлината, цифровото производство, почвените системи и управлението на строителството. Съоръжението разполага и с магазин за дърва, магазин за метали и вятърни тунели, заедно с открита работна зона, където студентите могат да изграждат и тестват пълномащабни макети.

Weiss Manfredi се стреми да осигури висока видимост между различните програмни зони.

„Създадохме непрекъснати гледни точки в цялата сграда, за да обединим пространствата на съзиданието и критиката, подобрявайки периферната визия между студенти и преподаватели и насърчавайки диалога между дизайнерските дисциплини“, заявиха Марион Вайс и Майкъл Манфреди, основатели на базираната в Ню Йорк фирма.

Image

Приземният етаж се отваря към нова еспланада, която е построена като част от съвместна инициатива за преустройство между университета и града и е предназначена да свърже двете.

В центъра на приземния етаж е овална, стъклена ограда, в която се помещава многофункционалната стая. Мястото с 200 места се използва за класове, посещения на лекции и студийни критики.

Image

Над нивото на земята е широк, 650-местен „дизайн таванско помещение“, което формира сърцето на програмата на сградата. Студията са заобиколени от поредица от специални критически пространства.

Екипът използва стъклени стени за механично помещение, което дава възможност за наблюдение на механични системи и служи като учебно средство.

Image

Съоръжението разполага с лъчисто подово отопление и система за геообмен, която използва кладенци за отопление и охлаждане на сградата. Зеленият покрив с площ от 8400 квадратни фута (780 квадратни метра) помага за управление на оттока на дъждовната вода.

Image