Anonim
Image

Marte.Marte Architects използва бетон и дърво за алпийската ветеринарна практика

Голяма дървена врата оформя входа на тази конкретна ветеринарна практика за конете в Западна Австрия, която е проектирана от Marte.Marte Architects.

Базираната в Feldkirch практика Marte.Marte Architects беше възложена да създаде една сграда, подходяща за работата и живота на ветеринаря, включително вътрешна аптека, кабинети за лечение, лаборатория и конюшня, както и частни жилищни помещения.

Image

Разположено на място, където село Rankweil среща долината на река Рейн, ветеринарната практика Griss Equine се съдържа в едноетажна боксова сграда с размери 27 метра на 19 метра.

През него минава пешеходна пътека, за да отдели работната зона от крилото за настаняване.

Image

Четири бетонни стени с различна дължина действат като разделение между различни зони в сградата и поддържат дебелия плосък покрив - контраст на върховете Алпщайн, които се издигат зад него.

Image

Сглобяемите стени от дърво съставляват останалата част от фасадата, запълвайки празнините между бетонните стени. Това включва голяма плъзгаща се врата, която е насочена към практиката, което позволява на клиентите и техните коне да влизат направо в стаята за изследване.

"Голямата отворена плъзгаща се врата, която е част от фасадата, разкрива центъра на практиката на конете: стаята за изследване", казаха архитектите. "Всички други стаи на практиката са групирани около тази централна точка."

Image

Аптечната, лабораторната и офисната площ заемат източното крило. Бетонните стени и покривът остават открити отвътре, но подовете, вградените мебели и стенните покрития са от сребърна ела.

„Топлият и мек ефект на това дърво е привлекателен контраст с твърдия и доста хладен бетон“, обясниха архитектите.

Image

Три конюшни от другата страна на сградата са изправени пред поляните, кръгла писалка за упражнения и малка пътечка за тротинетка. Конюшните имат стени с височина четири метра - двойна стандартна височина, за да осигурят достатъчно място за страховити коне да се изправят обратно.

Операционната зала и кутията за анестезия отзад са облицовани с черни гумени предпазни постелки.

Image

От другата страна на пешеходната пътека апартаментът е ориентиран към югозапад, далеч от пътя за достъп. Всекидневна и трапезария с отворен план разполага с плъзгащи се стъклени врати с двойна височина, които се отварят към веранда. Стените са поставени обратно от ръба на покрива, за да покрият тази външна зона.

Image

Сребърната ела се използва за облицоване на две от стените в апартамента, покрива пода и оформя шкафове за съхранение.

Image

Пространството е обзаведено просто, с печка от черно дърво, поставена в центъра, черен стол и дървена маса за хранене.

От едната страна на банята е поставена тясна кухня, а от другата - спалнята.