Anonim

Оградена вила от дървен материал и стъкло от VVKH Architecten е вградена в пясъчна дюна

Почернелите дървени фасади на тази къща, разположени в крайбрежен природен резерват близо до Хага, са прекъснати от внимателно разположени отвори, които рамкират гледка към заобикалящата гора.

Image

Вила Meijendel получава името си от природния резерват, в който се намира, където гора среща долина на дюни. Къщата, проектирана от местното студио VVKH Architecten, е изградена от бетон и е поставена в страната на пясъчен склон.

Image

Дизайнът на сградата има за цел да създаде диалог със заобикалящата я среда както чрез начина, по който формата и материалите взаимодействат с пейзажа, така и чрез използването на стъкло, за да се осигурят гледки навътре и в къщата.

Image

"Вила Meijendel е завладяващ артефакт, нещо като дървена горска колиба, напълно интегрирана в пейзажа и със силна връзка между вътрешните пространства и непосредствената среда", казаха архитектите.

Боксерската геометрична структура е изцяло облечена в овъглена дървесина, създавайки текстурирана черна повърхност, която изглежда различна в зависимост от това как слънчевата светлина пада върху нея. Външното покритие, вдъхновено от древната японска техника shou sugi ban, също спомага за запазването на дървесината.

Image

„Понякога къщата е почти невидима срещу тъмния ръб на гората, понякога блести на слънчевата светлина заради блестящата овъглена дървесина“, казват архитектите, „като такава образува фон за игра на сенки от дървени стволове и клони. Вилата се крие и разкрива в пейзажа “.

Image

Имотът има вход на средно ниво с офис и две спални. Стълбите се изкачват към кухнята и жилищното пространство с отворен план и се спускат към главната спалня и фитнес зала.

За да се удовлетворят разпоредбите, предвиждащи максималните размери, които даден имот на този чувствителен обект може да заема, гараж и техническо помещение са разположени в мазе, интегрирано в дюната.

Неправилната форма на дюната е озвучена от различната височина на покривната линия на сградата, която отговаря на изискванията на вътрешната програма и подредбата на различните нива на разделяне.

Резултатът от стъпаловидната конфигурация е набор от пространства с различни отношения към обкръжението. Прозорците и отворите са оразмерени и разположени, за да осигурят оптимален изглед и естествена светлина, като осигуряват поверителност там, където е необходимо.

Всекидневната разполага с ъглов прозорец в цял ръст, който гледа през дърветата към долината на дюните.

Долен прозорец, обърнат към задната част, и голяма остъклена повърхност, облицоваща прилежащата зона за циркулация с двойна височина, гледа към гората. В далечния край на първия етаж плъзгащите се стъклени врати водят от кухнята към тераса.

Image

Главният апартамент и стаята за фитнес са обградени от остъклена стена, която гледа към градината и басейна. Сгъваем екран с вертикални дървени летви може да се използва за прикриване на тези пространства, като същевременно позволява частичен изглед навън през пролуките между дървените стволове.

Палитрата от материали - бетон, стомана и анодизиран алуминий - е избрана да допълва тоновете и текстурите на заобикалящата среда. Всеки материал се прилага в сурова, необработена форма.

Image