Anonim
Image

Koen van Velsen Architects използва зелено-сива тухлена зидария за спортен център близо до Ротердам

Коен ван Велсен Архитекти използвали по поръчка зелени тонирани тухлени зидове, огледални панели и остъклени дворове, за да помогнат на този спортен център в покрайнините на Ротердам да се съчетае със зеленината около него.

Холандската фирма проектира физкултурния салон, наречен Sportscentre, за място, където градската среда отстъпва на зелен пояс, заобикалящ село Розенбург.

Архитектите искаха да вградят сградата, която включва спортни кортове, басейн, мултифункционална зала и кафе, в тази естествена обстановка.

Image

Сградата е изградена предимно от тухлена зидария, разбита от части от огледална облицовка, които отразяват дърветата и просторите на остъкляването, които предлагат гледка към небето.

Image

Архитектите използваха процес, наречен ангонинг, за да придадат на тухлите мрачнозелен оттенък, които са покрити със зелено-пигментиран бетон - NL Architects използваха същия този процес, за да създадат тухлено-цветни тухли за апартамент в Ротердам.

"Тухлената конструкция помага да се свърже центъра с прилежащия съществуващ градски квартал и позволява на спортния център да се разтвори в зелената среда", каза архитект Стивън ван дер Хейдден пред Dezeen.

„Стъклената и отразяваща облицовка правят вътрешния живот вътре в сградата видим и огледален на заобикалящата зеленина.“

"Engobing е техника за остъкляване, при която върху неподпечената глинена тухла се добавя слой от окислена мокра глина преди процеса на печене", обясни той.

„Оксидният цвят се разтопява в тухлата по време на процеса на печене, придавайки на тухлата цветния си вид. Крайният продукт създава сива тухла с фини нюанси на зелено, проектирани да предлагат различен вид в зависимост от светлината и времето на деня.“

Image

Използват се два размера тухли - едната половина от другата. Тухлената конструкция остава експонирана през целия интериор и е допълнена от бетон, оцветен в зеленина, който покрива подовете на коридорите и общите части.

Image

Интериорът е подреден около четири двора с различна големина, които са заобиколени от остъклени стени и засадени с дървета.

Image

Тази фина палитра от зелени материали е разбита само от няколко секции от тухлени зидове, които са оцветени в нюанси на синьо, лилаво и жълто, за да представят различните цветове на зеленината на дърветата.

„Сградата и пейзажът се състоят от материали със зелено-сив цветен тон, което води до вечен фон за многобройните му потребители“, каза ван дер Хейден.

"Многото перспективи и гледки позволяват на околния пейзаж и небе да бъдат напълно изживени от сградата."

Подплатените с дърво капандури донасят много естествена светлина надолу в басейна, който архитектите завършват с камък и части от лъскави сини плочки.