Anonim
Image

Коридорите, подобни на галерия, свързват блокове в Къщата на Аркиктуктура от 05:00 във Валдорейх

Четири взаимосвързани тома са подредени около вътрешен двор в тази къща в провинция Барселона, който също включва коридори и празнини за изобразяване на изкуството.

Image

Сградата е разположена в жилищен район на град Валдореакс, което подтиква архитектите да разработят дизайн с по-отворените си повърхности, обърнати към уединен вътрешен вътрешен двор.

Наклонената топография на обекта означава, че вътрешният двор е поставен под нивото на улицата и следователно е по-малко изложен. Остъкляването, което се увива около фасадата на това ниво, е защитено зад лоши екрани.

Четири геометрични блока, поставени под различни ъгли, се разхлабват по периметъра на сградата, като празнините с двойна височина между тях създават визуална връзка между етажите.

Image

"Тези четири тела са решени според структурата, като предоставят ясна и съгласувана функционалност на вътрешните пространства", обясни базираното в Girona студио 05 AM Arquitectura

„Проектът е обемна реакция на обстановката, защитена от присъствието на съседни сгради и заграждаща външно слънчево пространство, създавайки едновременно интересна връзка с нейните вътрешни изложбени пространства.“

Част от помещенията на приземния етаж се използват за показване и съхранение на произведения на изкуството, като в два от четирите блока са разположени сервизни помещения и гараж.

Пустотите между помещенията и циркулационните пространства, които ги свързват, осигуряват допълнителни изложбени площи.

"Този проект е половин дом и половина изложбено пространство за съвременни произведения на изкуството", казаха от студиото.

Image

Една от високите празнини съдържа стълбището, което се отличава с метеща зелена балюстрада и протектори от дървен материал. Долната му страна показва отливания бетон, използван за оформяне на неговата структура.

Стълбите водят до отворено пространство, в което се намира основната жилищна зона, която е облицована със стъкло по вътрешния й ръб. Салонът и кухнята са разположени в пространства, които се разклоняват от основния гръбнак на къщата.

Двата други тома съдържат спални, като най-високата структура също разполага с друг апартамент за спалня на втория си етаж.

Четирите кутии имат различни пропорции и височина на тавана, подходящи за тяхната функция, като прозорците на високо ниво помагат за насочване на дневната светлина към интериора.

Image

Балкон, простиращ се около вътрешната повърхност на пространството, гледа към двора, до който може да се стигне с помощта на стълбище в единия край на балкона.

Външните повърхности на сградата се отличават с равномерен сив рендер, като растенията и дърветата са нарязани на пролуки между блоковете и се използват за подравняване на входната рампа.