Anonim
Image

Болница във Филипини, проектирана от CAZA, за да послужи като модел за здравни грижи в селските райони

Нюйоркската фирма CAZA представи дизайн за болничен и травматологичен център в популярно плажно градче на Филипините, който ще включва каменна облицовка, зелени дворове и изпълнени със светлина вътрешни пространства.

Лечебното заведение ще бъде изградено в Балер, крайбрежна общност с приблизително 39 500 жители, където е заснет и филмът „Апокалипсис сега“ от 1979 г.

Заобиколен от планини и тропическа флора, медицинският център ще обслужва нарастващото население на района и многобройните туристи, които посещават региона, включително сърфисти, привлечени от масивните вълни на Бейл Бей.

Image

Наречена Ospital Pacifica de Juan и Juana Angara, сградата е кръстена на сенатор, който помага за финансирането на проекта.

„Това ще бъде първият комбиниран център за обща болница и травма в страната и ще подобри драстично медицинската поддръжка на този отдалечен район на Филипините“, каза CAZA или Carlos Arnaiz Architects, фирма, базирана в Бруклин с офиси в Богота, Колумбия; Лима, Перу; и Манила, Филипини.

Image

"Дизайнът представя едновременно прагматично и футуристично решение на предизвикателството на такава специализирана и взискателна програма."

Сградата, която ще бъде изградена с помощта на сглобяеми компоненти, трябва да служи като модел за медицински заведения в селските райони.

"Контекстуалният му дизайн може да бъде адаптиран към други среди чрез персонализирано външно присъствие и обществени пространства, които отговарят на специфичните местни условия", казаха архитектите.

Заемащ 6 120 квадратни метра, центърът ще съдържа операционни зали, родилни отделения, зона за изображения, параклис и кафене. Екстериорът ще бъде облечен в сив камък и перфориран бял материал.

Г-образно в план, съоръжението ще се състои от дълъг бар, свързан с покрита пътека с скулптурен обем, в който се намира параклисът. Стените, покрити с камък, ще държат части от покрива.

Image

Достатъчното остъкляване ще доведе до естествена светлина, докато дълбоките надвеси ще смекчат слънчевата печалба и ще засенчат портик, който обвива периметъра на сградата.

Поредица от градински дворове ще предложи на пациентите „терапевтичното присъствие на природата“.

Проектирано за ежедневно настаняване на 75 пациенти, съоръжението ще съдържа вътрешни пространства, които могат да бъдат преконфигурирани.

Image

"Архитектурата, пространството и програмата са планирани около решетка от девет на девет метра, която побира модул от три на три метра, осигуряващ гъвкавостта за формиране на разнообразие от различни условия за помещения за пациенти и прегледи", фирма обясни.

Централният гръбначен стълб ефективно ще циркулира персонал и медицински консумативи от травматологичния център до общата болница.