Anonim
Image

BIG и Barcode Architects разкриват терасен блок за бреговата линия на IJburg

Bjarke Ingels Group и Barcode Architects разкриха своя печеливш от конкуренцията дизайн за кула в Амстердам, която ще излезе с тераса надолу, за да докосне повърхността на езерото IJ.

Image

Сградата със смесено предназначение от 46 000 квадратни метра, наречена Sluishuis, е проектирана като порта към Амстердамския IJburg, квартал, разположен на изкуствени острови, които плават на IJ.

Създаден от базираната в Копенхаген фирма на Bjarke Ingel BIG и ротердамското студио Barcode Architects, той разполага с два скосени ъгли, които се простират до пристанището или водата, за да отворят двор в центъра.

Image

Тези наклонени елементи - които не се различават от тези, открити в 8 House на BIG в Копенхаген и VIA 57 West "двора" в Ню Йорк - са предназначени да позволят на жителите да мащабират покрива и да се насладят на гледката над града.

Image

Блокът ще съдържа 380 нулеви енергийни резиденции, както и 4000 квадратни метра търговски площи, 240 подземни паркоместа и място за до 30 къщи за приставане.

„Нашите Sluishuis са замислени като градски блок на центъра на Амстердам, плаващ в езерото IJ, пълен с всички аспекти от живота на града. Към града сградата на двора се коленичи, за да покани посетителите да се изкачат на покрива му и да се насладят на панорамната гледка на новия квартали на IJ ", каза Bjarke Ingels.

"Към водата сградата се издига от реката и отваря гигантска порта за влизане и пристигане на кораби в пристанището / двора. Сграда вътре в пристанището, с пристанище вътре в сградата."

Image

"След като прекарах формативните си години като архитект в Холандия в края на 20-ти век, ми се струва, че сега съм вкъщи, за да допринеса за архитектурата на града, която толкова дълго обичах и възхищавам", добави той.

Една от диагоналните разфасовки рамкира гледката към IJ Lake и носи дневна светлина за апартаменти с изглед към двора. Другата фаска е оформена от терасовидни градини, предназначени за преходен елемент от сградата с по-малки мащаби.

Image

Балконите със стъклени фасади проектират от алтернативни блокове, за да продължат стъпаловидното образуване както на външната, така и на вътрешната фасада на блока.

Крайбрежна алея ще огради основата на схемата, свързвайки я с училище по ветроходство, плаващи градини и колонии от къщи.

Ще има и обществен достъп до покрива през неговите каскадни тераси и малка платформа за гледане на покрива с изглед към езерото.

Image

„Световно известната градска среда на Амстердам е създадена от сливането на вода и град“, каза партньорът на BIG Андреас Клок Педерсен. "Новият Слуишуи се ражда от една и съща ДНК, сливаща вода и периметър и разширява възможностите за градски форми на живот около IJ."

"Опитахме да проектираме сграда с изненадващо променяща се перспектива и уникален съвременен характер, който отразява самоличността на бъдещите жители и всички потребители на Sluishuis", добави партньорът на Barcode Architects Дирк Питърс.

Очертанието на сградата има за цел да се преобразува, докато посетителите се движат около нея, напомняйки носа на лодка от един ъгъл и градински стъпала от друг.