Anonim
Image

Айре Чембърлейн Гонт завършва ъглов младежки център в Хемпшир

Вградените прозорци, поставени във фасадите на този младежки център в английския град Тадли, разполагат с фасетирани рамки от дървен материал, които контрастират на тъмната влакнесто-циментова облицовка на сградата.

Ayre Chamberlain Gaunt, архитектурна практика, базирана в близкия Basingstoke, проектира The Point, за да предостави на местната общност съоръжения, включително многофункционални зали, музикална зала и звукозаписно студио, кафене и място за отдих на открито.

Image

Сградата с площ от 410 квадратни метра е проектирана в сътрудничество с младите хора на града, които използват сградата през делничните следобеди и вечери. По-широката общност има достъп през деня и през почивните дни.

„Ние работихме в тясно сътрудничество с младите хора на Tadley, за да разработим скулптурен дизайн, който е забележителна сграда за тях и за по-широката общност, “ каза архитект Дейвид Айре, „но повече от това, това е някъде, където те наистина могат да нарекат своето“.

Центърът е разположен на по-рано празен парцел до съществуващо читалище от 80-те години на миналия век. Г-образният му план обгражда входен двор, който е павиран в ивици от редуващи се светли и тъмносиви плочи.

Сградата е предназначена като "модерно и игриво" допълнение към съседите си, с покрив, който се наклонява надолу отзад, за да предотврати засенчване на съседни имоти.

В най-високата си точка фасадата с изглед към двора съдържа прозорец с картина с фурнир от дърво, облицован с фасетна рамка. Подобен отвор на приземния етаж осигурява гледка към основната зала.

Image

Дървесината също се използва за входа и за рамкиране на плъзгащи се стъклени врати, които свързват пространствата на приземния етаж с двора. Дървесината осигурява топъл контраст на тъмните влакнесто-циментови панели, които се простират по стените и покрива.

Image

„Покривът с тъмно сгънатия си вид„ наметало “придава на сградата съвременен предимство, докато вътрешно серия от повдигащи се пространства създават среда, която младите хора искат да използват всеки ден“, каза Айре.

Вътре в центъра стените и таваните са облицовани с шперплат с бреза, който придава на пространствата ярък и топъл вид. Ъгловата форма на тавана се подчертава от неговите открити греди от ламиниран дървен материал.