Anonim
Image

Апартаментите на Thurøhus на EFFEKT се отличават с текстурирани фасади от тухли и подвижен покрив

Датското студио EFFEKT завърши кирпичен апартамент в Копенхаген със заострен профил, който отразява формата на покрива на съседна църква.

Комплексът Thurøhus се намира в историческия квартал Frederiksberg на датската столица. Той е проектиран от EFFEKT за бивш индустриален парцел на улица, облицована с дървета, наречена Thurøvej.

Image

Мащабът и материалите на Thurøhus се информират от многоетажните тухлени сгради, които образуват блокове, често обграждащи полу-частни дворове или градини.

Съседната църква Godthåbskirken също оказа влияние върху сградата, която беше направена да се наклони надолу отзад, за да отразява формата на върха.

"Thurøhus е реинтерпретация на типичния за периметъра блок на Frederiksberg", твърди EFFEKT, "съпоставяйки съществуващата историческа среда в материали и детайли, но в същото време предлага нова интерпретация и подмладяване на типологията."

Image

Височината и дълбочината на жилищния блок във формата на Г ехо от размерите на други сгради на улицата.

Предното му повдигане е леко назад, за да позволи пространство за тясна градина, която омекотява разделянето между публичните и частните зони.

Image

Покривът в предната част на блока е разделен на три стръмно ъглови секции, които помагат за намаляване на общата маса на конструкцията и дават възможност за настаняване на различни типове апартаменти.

Image

„Сградата създава нова архитектурна идентичност, която взаимодейства както с фасадния ритъм на таунхаусите, така и с отличителния обем на църквата“, допълват архитектите.

Облицовката от червена тухла създава последователна естетика, която е в съответствие с околния уличен пейзаж.

Image

Основният фронтон и страните на подредените секции на покрива се отличават с изпъкнали тухли, които придават текстурен интерес на тези повърхности.

Прости метални балкони конзолни от фасадите или се пресичат със стръмно наклонения покрив.

Image

Павиран вътрешен двор в задната част на сградата осигурява уединено външно пространство, съдържащо предварително изтласкани стоманени плантатори. Същият материал се използва в мрежеста форма за главния вход.

Image

Вътре в апартаментите има бледи дървени подове, с бели боядисани стени и монтирани шкафове, подобряващи светлото и просторно усещане на стаите.

Това усещане за откритост се засилва в апартаментите, които заемат горните етажи, където помещенията с двойна височина включват мецанини и светлопрозорци, интегрирани в наклонените тавани.

Image