Anonim
Image

Coop Himmelb (l) au комбинира плоски и извиващи се форми в огромен художествен комплекс в Шенжен

Триъгълните фасети от камък и блестящо стъкло осигуряват неправилна форма на изложбата Музей за съвременно изкуство и планиране на Coop Himmelb (l) au, която сега е завършена в Шенжен.

Image

Австрийското студио, ръководено от архитекта Волф Д При, проектира двойката музеи, известни като MOCAPE за новия културен квартал на Футян в града в югоизточен Китай.

Фирмата спечели конкурс за седем етажния комплекс с площ от 80 000 квадратни метра през 2007 г. - но проектът направи новината през 2015 г., когато Prix разкри, че се строи от роботи.

Сградата е изградена от два неправилни тома, които стоят на голям подиум и са разделени от атриум, като музеите дават отделно, но свързано изложбено пространство.

Това споделено ниво на подиума издига блоковете на 10 метра над нивото на земята и е предназначено като обединяващ елемент със съседните сгради, които също са издигнати над естествения терен.

Image

Изложбата за планиране се помещава в обем с праволинейни подове, които се завъртат далеч един от друг, докато Музеят за съвременно изкуство пребивава в по-прост кутиен обем.

Цялата структура е покрита с парчета от блед камък и отразяващо изолирано стъкло, което дава гледка към града и внася светлина в галериите.

Рампите и ескалаторите водят посетителите в сърцето на комплекса, където площадът свързва изложбените пространства с обща многофункционална зала, аудитории и библиотека.

"И двата музея са проектирани като отделни единици, подчертаващи техните индивидуални функционални и художествени изисквания и въпреки това са слети в монолитно тяло, заобиколено от многофункционална фасада", обясниха от студиото.

Image

"Отвътре посетителите получават безпрепятствен изглед към града, което предполага, че те са някъде в нежно засенчена външна зона."

В полиран стоманен обем в центъра на площада, известен като Облака, се помещава кафе, магазин за книги и магазин за подаръци за музей. Той също така свързва изложбените пространства на двата музея чрез издигнати мостове.

„Сребърно блестящ и меко деформиран„ облак “служи като централен елемент за ориентация и достъп на площада“, казаха от студиото. "Със своята извита повърхност Облакът се отваря в пространството, отразяващо идеята за два музея под един покрив."

Image

Именно за тази част от сградата екипът избра роботизирана конструкция - целта беше роботите да съберат луковичната конструкция от неръждаема стомана, да формоват, сглобяват, заваряват и полират металната плоча, за да спестят време и пари.

Фирмата обаче все още не е разкрила дали всъщност са били използвани роботи.

"Обикновено тази част от сградата ще отнеме осем месеца със 160 работници на обекта", каза Prix пред Dezeen по време на ексклузивно интервю миналата година. "Сега имаме нужда от осем работници на място и отнема 12 седмици."

Image