Anonim

Neri & Hu превръща фабриката за ракети в Пекин в автосервиз и офис

Шанхайското студио Neri & Hu превърна бивша ракетна фабрика в Пекин в гараж за ремонт на автомобили и офиси с метално стълбище в индустриален стил, мрежести клетки и боядисана тухлена зидария.

Вътре в гаража, механичен цех, обслужващ около 7 милиона превозни средства в Пекин, е обграден от офиси и кафене.

Neri & Hu искаха да запазят възможно най-голяма част от оригиналната сграда, като същевременно създадоха нов интериор, който възвръща „привлекателността и магията“, някога свързани с автомобилната индустрия.

За да направят това, архитектите Линдън Нери и Росана Ху съпоставят индустриална палитра от метални изделия и сива боя с изискан орехов дървен материал и елементи от четен бронз, които припомнят изработката на антични автомобили.

Тяхната цел беше да предизвикат „вулгарната типология“ на гаража за автомобили, да „влеят усещане за топлина в индустриален контекст и да представят съблазнителната страна на вездесъщата съвременна машина“.

Три от съществуващите сиви тухлени стени на сградата остават непокътнати, докато нова открита черна стоманена конструкция разширява сградата от западната й страна, за да създаде нов под.

Тук офисите, кафенето и асансьорът са поставени в отделни модулни кутии от стомана и мрежи, предназначени за препращане на промишлени складови помещения. Ново стълбище с черна метална ламперия свързва трите етажа на обема.

Image

„Проектът като цяло е замислен като работилнично пространство, отчасти сурово и частично усъвършенствано, той се активира навсякъде с енергията и духа на индустриалната ера“, заявиха от Neri & Hu.

Image

Кафе с бетонни плотове и офис с отворен план заемат първите две нива на разширението. На първия етаж кафенето е обгърнато от черен метал, а частните офиси и отворените офис помещения заемат отделни кубчета.

Техните мрежести заграждения предлагат на работниците гледка към автосервиза в оригиналната сграда отзад.

„Кафето и автомобилната работилница заедно, донякъде сюрреалистична комбинация от функции започва да генерира моменти на зрелище“, коментират архитектите. „Меценатите на кафенето могат да воайристично да откраднат погледи на автомобилите и механиците, като се чудят на тяхното изпълнение, докато се наслаждават на възхитително освежаване.“

Галерия е разположена на втория етаж, заедно с други офиси, които са разположени от другата страна на работилницата.

Image

Пространствата са завършени с мебели по поръчка, включващи дървени столове и маси с месингови крака в кафенето, дълги дървени бюра в офисите и бетонни пейки с черни кожени възглавници.

Image

Отвън, разширението изглежда като бял обем отгоре на съществуващите тухлени стени. Външността е пронизана от стърчащи черни рамки на прозорци, които обграждат съществуващи отвори, докато голям прозорец предлага гледка към работилницата.

Студиото също проектира черно-белите кръгли табели извън сградата.

Image

"Демонстрирайки определена тектонска откровеност, тристранният елемент от елементи - съществуваща тухлена сграда, стоманена конструкция и вмъкнат бял обем - са визуално различими и четливи на фасадата", казаха архитектите.