Anonim
Image

Изключително високите прозорци свързват слотската къща на Studio Octopi със своята градина с вътрешен двор

Студио Октопи е основен ремонт на терасова къща в северния Лондон, добавяйки разширение, което се състои от триетажен висок прозорец и двуетажна висока въртяща се врата.

Преди намесата на Studio Octopi, викторианският имот беше подложен на основен ремонт през 80-те години, който не успя да разреши липсата на вътрешно сближаване и тесното усещане на жилищните пространства.

Архитектите - чиито предишни проекти в Лондон включват разширение на таванско помещение с шперплат и добавяне на тухли и стъкло в цяла ширина към къща от 19-ти век - бяха натоварени с реновирането и разширяването на дома, за да създадат по-щедри пространства.

Основните промени включваха въвеждането на 10-метров стъклен удължител между съседния имот и преконфигурирано крило на килера.

Разширението разполага с място за хранене с двойна височина на ниво мазе, с основен апартамент на първия етаж. Пустота, простираща се от зоната за хранене, се пренебрегва от салонната зона, облицована със стъклена парапет на партера.

"Кухнята и трапезарията бяха предоставени на един етаж като перфектното семейно пространство, но и забавна зона", каза директорът на Studio Octopi, Джеймс Лоу. „Връзката с перфектно оформената градина с вътрешен двор придава на това пространство широка употреба и гъвкавост.“

Image

Стъклената повърхност, която удължава цялата височина на новото попълнение, включва чифт минимално рамкирани прозорци на крилото, които подобряват връзката с външните пространства. На ниво мазе прозорецът може да се повдигне, за да създаде отвор, който води право към вътрешния двор.

Image

Според Lowe, точните допуски, които трябваше да бъдат постигнати, за да функционират прозорците и вратите, изискват тясно сътрудничество със структурния инженер и производител по време на процеса на проектиране.

Image

Бетонните настилки продължават отвътре и отвън, за да създадат безпроблемен преход между жилищните пространства и градината, които също са свързани с въртяща се стъклена врата с височина 6.3 метра.

Image

"Предизвикателството беше да се свържат всички нива заедно", добави Лоу, "което се постига чрез вертикалната остъкляваща система и голямата въртяща се врата и прозорците в крилото на гардероба, балансирайки отворите в задната кота."

Зелена стена, обграждаща пространството на вътрешния двор от две страни, осигурява на къщата градина, без да намалява зоната за забавление на открито.

Image

Крилото на килера беше удължено в тухла, за да съответства на съседните сгради. Увеличените му размери позволиха да се повишат височините на тавана на горните нива, подобрявайки предишните тесни помещения.

Стълбище се изкачва по протежение на едната страна на къщата, с отворени дървени протектори, за да поддържа потока на светлината и усещането за откритост.

Разработена е сложна стратегия за пожар за цялата къща, за да отговаря на разпоредбите, които обикновено изискват ограждането на стълбите.